Beysehir Gölü’nde 15 Mart’ta baslayan su ürünleri av yasagi nedeniyle su ürünleri kontrol ekipleriyle birlikte gölde tekne ile kaçak avciligin önüne geçilmesine yönelik olarak yapilan denetimlere katilan Konya Tarim ve Il Müdürü Duran Seçen, Beysehir Gölü’nde Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan yürütülen projeler hakkinda da bilgiler verdi.
“Göl temizligi çalismalari sürecek”
Beysehir Gölü’nün unutulan veya terk edilmis hayalet aglardan temizlenmesi noktasinda çalismalar yürüttüklerini belirten Seçen, 2023 yilinda 10 gün süreyle 5 gemi ile gölde dip temizligi islemlerini gerçeklestirdiklerini vurgulayarak, “Yaklasik 5 bin hektarlik bir alanda Beysehir Gölümüzün dip temizligini yapmaya çalistik. Bu 5 bin hektarlik alanda yapmis oldugumuz çalismada da yine 5 bin metre hayalet ag ve 520 pinteri göl zemininden temizlemis olduk. Bu faaliyetleri yürütmelerindeki amacin terk edilmis veya birakilmis olan hayalet aglarin göl zemininde sürekli potansiyel olarak avlanmaya devam ediyor olmasi ile ayni zamanda göl zemininin kirletilmesi noktasinda da sikintilar olusturmasi oldugunu anlatan Seçen, “Bu yönüyle de temizlik çalismalarimizi yürütüyoruz ve 2024 yilinda da bu çalismamizi devam ettirmis olacagiz” seklinde konustu.
“Beysehir Gölü 2 il, 4 ilçe ve 22 yerlesim birimini kapsiyor”
Türkiye’nin en büyük tatli su gölü olan Beysehir Gölü’nün Konya ve Isparta ili olmak üzere 2 il, 4 ilçe ve 22 yerlesim birimine siniri olan bir göl oldugunun altini da çizen Seçen, 65 bin hektarlik yüz ölçüme sahip oldugunu, bunun 42 bin hektarinin ise Konya ili sinirlarinda bulundugunu belirtti.
Seçen, gölde çok fazla balik türü oldugunu, bunlar içerisinde pullu sazan, aynali sazan, sudak, kadifenin yani sira endemik tür olan yag baliginin da yer aldigini kaydetti.
Gölde avlanmanin serbest oldugu dönemlerde oldugu gibi yasak oldugu zamanlarda da denetim ve kontrol faaliyetlerini sürdürmekte olduklarini da dile getiren Seçen, 1380 sayili su ürünleri kanunu kapsaminda Beysehir Gölü’nde Beysehir Jandarma Asayis Bot Komutanligi, Konya Il Tarim ve Orman Müdürlügü Balikçilik ve Su Ürünleri Sube Müdürlügü ve Beysehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli su ürünleri kontrol görevlileri ile birlikte koordineli ve isbirligi seklinde denetimler yaptiklarini da vurgulayarak, “Bu kontrollerdeki amacimiz kaçak avciligi önlemek, kaçak avciligin yani sira avlanma yasaklarina avcilarimizin uymasini saglamak, baliklarin üreme dönemlerinde avlanmasinin önüne geçmek, dolayisiyla hem ticari avcilikta hem de amatör avcilikta 15 Mart ile 15 Haziran tarihleri arasinda su ürünleri av yasagi uygulanmaktadir. Bu dönemde de denetim ve kontrollerimizin daha etkin ve verimli olmasi açisindan Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak 3 tane dron temin ettik ve Beysehir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüze teslimini yaptik. Burada daha hizli bir sekilde aksiyon alabilmek için denetimlerimizi yapiyoruz. Bu sekilde gölümüzdeki su ürünlerinin popülasyonunun artarak devam etmesini sagliyoruz. Mevcut kaynaklarimizin kirlenmemesi noktasinda çalismalar yürütürken diger yandan da gelecek nesillere saglikli bir sekilde aktarilabilmesi ve sürdürülebilir bir balikçilik olmasini istiyoruz. Burada önemli olan tabii sadece bizim denetim ve kontrollerimizle is bitmiyor. Beysehir Gölümüzde iki tane kooperatifimiz var balikçilik yapan ve 466 tane tekne ile avcilik yürütülüyor. Kooperatiflerimize burada tesekkür ediyoruz. Sadece avlanma yasagi degil, yine avlanmis olan baliklarin boyutlari, balikçilarimizin kullandiklari av malzemeleri, kullanilan teknikler ve yöntemler balik popülasyonuna direk olarak etkileyen unsurlar oldugu için biz sadece kaçak avciligi degil ayni zamanda kullanilan malzemeler noktasinda da denetim ve kontroller yapiyoruz” seklinde konustu.
Seçen, “Baliklarin boylarini kontrol ediyoruz. Yine farkli yöntemlerle balik avi yapanlarla ilgili egitim çalismalari da yürütüyoruz. Avcilik yapan isletmelerimize, kooperatiflerimize ve üyelerine sürekli hangi boyutlarda, hangi türde balik avlanmasi gerektigi veya amatör avcilikta ne kadar baligi avlayacaklari noktasinda da bilinçlendirmeye yönelik egitimler veriyoruz. Dolayisiyla sadece denetim ve kontrol mekanizmasiyla bu is önlenmiyor, bilinçli avcilik yapilmasi gerekiyor. Bilinçli malzeme kullanilmasi gerekiyor ve av yasagina uyulmasi gerekiyor. Yine avcilarimizin özellikle popülasyonu korumak için baliklarin yumurtlama döneminde üremelerine müsaade etmeleri gerekiyor. Müsaade edilmezse popülasyon hizla azalmaya baslayacak ve su ürünlerimizin stoklari azalmis olacak. Dolayisiyla sürdürülebilir balikçilik da olmamis olacak” ifadelerini kullandi.
“Baliklandirma çalismalari 2024’te de sürecek”
Duran Seçen, kurum olarak yürüttükleri denetim ve kontroller disinda göldeki biyolojik ve su ürünleri çesitliligini gelistirmek adi altinda gerçeklestirdikleri baliklandirma çalismalari hakkinda da bilgiler verirken, 2022 yilinda bu kapsamda baliklandirma programi dahilinde 1 milyon 250 bin, 2023 yilinda ise 2 milyon yavru sazani Beysehir Gölü sulari ile bulusturduklarini hatirlatarak, baliklandirma programini bu yil da artirarak devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
Beysehir Gölü Hayalet Aglardan Temizleniyor
Türkiye’nin önemli tatli su baligi üretim merkezlerinden Beysehir Gölü, yürütülen çalismalarla hayalet aglardan da temizleniyor.