ABDÜLHAMIT YASAR - Türkiye'nin en büyük ikinci milli parki olan Beysehir Gölü Milli Parki, 190 kus türüne ev sahipligi yaparken, fotograf tutkunlari ve doga severlerin de ugrak yeri haline geldi.
Pandemi kisitlamalari ve tatli su göllerinde devam eden avlanma yasagi nedeniyle genis bir alana yayilma imkani bulan kuslar, renkli görüntüler olusturuyor.
Göl kiyilari; sakar meke, bahri, karabatak, balikçillar, marti gibi onlarca türe ev sahipligi yapiyor.
Beysehir Gölü'nün su seviyesi, tarimsal sulama ve artan sicaklar nedeniyle önemli ölçüde düserken, su bitkileri ve yosunlasmanin yogun olarak gözlendigi alanlarda kuslarin beslenme imkanlari genisledi.
Göldeki baliklarla beslenen kara bataklar, park halindeki balikçi teknelerinin üzerine çikarak su yüzeyindeki baliklari takip altina alip avlarini bekliyor. Farkli türlerdeki balikçil kuslari ise özellikle su bitkileriyle kapli bölgelerde hareketsiz bekleyerek yaklasan avlarini yakalamaya çalisiyor.
En büyük popülasyona sahip su kuslarindan sakar mekeler, kiyilarda olusturduklari yuvalarinda kuluçkaya yatiyor. Yumurtalarindan çikan sakar meke yavrularinin ebeveynleriyle su yüzeyindeki beslenme mesaileri ise güzel görüntüler olusturuyor.
Selçuk Üniversitesi Kus Gözlem Toplulugu Akademik Danismani Arastirma Görevlisi Osman Nurullah Berk, AA muhabirine, farkli tarihlerde yapilan çalismalarda, Beysehir Gölü'nde 190 kus türünün yasam sürdügünün tespit edildigini bildirdi.
Bu sayinin, güz ve bahar döneminde göç mevsimine bagli olarak degisebilecegini dile getiren Berk, sayinin 200'ü rahatlikla geçebilecegini belirtti.
Berk, her yil dünyada es zamanli olarak yapilan kis ortasi su kusu sayiminin Türkiye'de de Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü destegiyle gerçeklestirildigini anlatti.
Bu çerçevede Beysehir Gölü'nde de bu sayimlarin yapildigini aktaran Berk, "2021 yili raporlarinda, göl ve çevresinde 184 bin 75 su kusu sayildigi yer aliyor. Bunun disinda binlerce ötücü ve yirtici kus bölgede hayat sürmektedir." diye konustu.
Berk; flamingo, leylek, turna, ak pelikan, çeltik gibi birçok göçmen kusun da Beysehir Gölü'ne geldigini sözlerine ekledi.
- "Beysehir Gölü kus cenneti"
Beysehir Birligi, Göl, Doga ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Bekir Sami Tan, AA muhabirine, avlanma yasagi sebebiyle kuslarin rahatsiz olmadigini, rahatça beslenip üreyebildiklerini söyledi.
Beysehir Gölü'nün onlarca farkli türdeki binlerce kusa ev sahipligi yaptigini anlatan Tan, sunlari kaydetti:
"Göçmen kuslar da göle geliyor. Buradaki rahati hiçbir yerde bulamadiklarindan dolayi tüm kuslar kuluçkalarini, üremelerini rahatlikla yapiyorlar. Beysehir Gölü, cennettir. Gölümüzün, kuslarimizin, canlilarimizin kiymetini bilelim, onlari rahatsiz etmeyelim. Buraya yerli ve yabanci çok sayida turist geliyor; mekeleri, karabataklari, ördekleri, martilari seyrediyorlar, çok hoslarina gidiyor. Kuslar çok rahatlar, burada huzur içinde üreme dönemlerini tamamliyorlar. Kuslarin büyük bölümü balikla besleniyor. Balik avlama yasagi oldugundan kuslar rahatlikla avlanip, beslenebiliyor."
Tan, Beysehir Gölü'nün, bu güzellikleriyle fotograf tutkunlari ve doga severlerin de ugrak yeri haline geldigini belirterek, "Fotograf tutkunlari tur halinde degil de daha çok bireysel geliyorlar. Göl çevresindeki pansiyon ve otellerde konakliyorlar. Onlar da göldeki farkli kus türlerini fotograflayarak kayit altina aliyor." ifadelerini kullandi.
Beysehir Gölü Kiyilari, Yaz Mevsiminin Ilk Günlerinde Adeta Kus Cennetine Döndü
Bu yil yapilan sayimlarda 190 farkli kus türünün yasam sürdügü belirlenen bölgede, yavrulariyla su yüzeyinde beslenme mesaisi yapan kuslar, güzel görüntüler olusturuyor Selçuk Üniversitesi Kus Gözlem Toplulugu Akademik Danismani Arastirma Görevlisi Osman Nurullah Berk: '2021 yili raporlarinda, göl ve çevresinde 184 bin 75 su kusu sayildigi yer aliyor. Bunun disinda binlerce ötücü ve yirtici kus bölgede hayat sürmekte' Beysehir Birligi Göl, Doga ve Çevre Koruma Dernegi Baskani Bekir Sami Tan: 'Buraya yerli ve yabanci çok sayida turist geliyor; mekeleri, karabataklari, ördekleri, martilari seyrediyorlar, çok hoslarina gidiyor. Kuslar çok rahatlar, burada huzur içinde üreme dönemlerini tamamliyorlar'