Beytüşşebap ilçesinde yol, su, cami ve okulu olmayan, elektrik sıkıntısı çeken Ortalı köyü sakinleri, köylerini terk ediyor. Faraşin Yaylası bölgesinde yer alan Ortalı köyü 50 haneden 3 haneye düştü. Yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen köyünü terk etmeyerek yaşananlara isyan eden köy sakinlerinden Fatma Aslan(68), "Kimse kalmadı. Herkes göç etti. Şehirlere gittiler. Köylerini bırakıp gittiler. Hastayım, yaşlıyım ve fakirim. Hiçbir imkanımız yoktur. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye sitem etti.
Köylerinde yol, okul cami olmadığını ve elektrik sıkıntısı çektiğini belirten Aslan, bunlardan dolayı herkesin göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Ekonomik durumları kötü olduğu için göç edemediklerini ve köyde yaşamaya devam etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Aslan, "Bizler burada sahipsiz kaldık. Bir yolunu bulsak biz de göç edeceğiz. Fakat nasıl ve nereye gideceğimizi bilmiyoruz" şeklinde konuştu.
Yaşadığı sıkıntıları anlatırken, gözleri dolan ve duygulu anlar yaşayan 55 yaşındaki Ahmet Aslan ise, ailelerin göç etmesinden sonra boş kalan evlerin harabeye döndüğünü dile getirerek, köylerine hiçbir vasıtanın uğramadığını kaydetti. "Bu cennet mekanı bırakmak istemiyoruz, fakat ne yapalım? Koşullar buradan gitmemizi zorluyor" diyen Aslan, yetkililerden yardım istedi.
Nazmi Aslan ise, "Bizler bugünlere gelebilmek için çok bedel ödedik ve çok baskılara maruz kaldık. Ama hiçbir zaman köyümüzü terk etmedik. Ama ne yazık ki şimdi bizi adeta köyü boşaltmaya zorluyorlar. Bizlere yaşam için hiçbir olanak sağlamıyorlar. Köyümüz çok güzel bir köydür. Fakat ağaçları kurumaya başladı. Evler yıkılmaya başladı" ifadelerini kullandı.
Köy Muhtarı Turan Aslan ise, diğer köylüler gibi köyün boşaltılmasının en temel sebebinin su, elektrik, yol, okul, cami ve sağlık ocağı eksikliği olduğunu söyledi. Köy halkı üzerinde 2000'li yıllardan beri baskı uygulandığını ve baskılar karşısında halkın göç etmek zorunda kaldığını iddia eden Aslan, "Geride kalanlar da göç edecek kadar durumları iyi değildi ve onun için şimdiye kadar idare etmek zorunda kaldılar. Kışın hastamız olduğu zaman yollar kardan kapalı olduğu için hastanelere yetiştirmekte
zorlanıyoruz. Çoğu hasta kendi haline kalmak zorunda kalıyor" dedi.
Köy sorunlarının giderilmesi ve köylerini yaşanır kılmak için 15 yıldır çalışıp çabaladıklarını anlatan Muhtar Aslan, sıkıntılarını şöyle dile getirdi:
"Gereken tüm mercilere başvuruyoruz köyün sıkıntıları için. Fakat hiçbir yanıt alamıyoruz. Köyün sorunlarına dayanamayan köylülerimiz göç etmek zorunda kalıyorlar. Sıkıntılarımızın giderilmesi için başvurmadığımız hiçbir yer kalmadı. Her biri başka bir bahane göstererek, sorunlarımıza sırt çevirdiler. Görünen köye kılavuz istenmez, her şey ortada. Mecburuz, göç edeceğiz ve köyü boşaltacağız."
Beytüşşebap'ta Ortalı Köyü Yol Sıkıntısı Nedeniyle Boşaldı
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Ortalı köyü yol sıkıntısı nedeniyle boşaldı.