Bi' Fikrim Var Yarismasi'nda Gençlerden Inovatif Projeler

Bi' Fikrim Var Yarismasi'nda Gençlerden Inovatif Projeler

Bi’ Fikrim Var beyaz esya teknolojileri yarismasinda sona gelindi. Lise ögrencilerinin katildigi ve yenilikçi projelerin jüri üyelerinin begenisine sunuldugu yarismada kazanan 505 takimi oldu. Kazanan ekip BSH’de staj imkâni yakalarken, bugüne kadar yarismada yer alan tüm takimlar yetkin jüri rehberliginde ve teknoloji ekosisteminde fikirlerini ivmelendirme firsati yakaladi.



BSH Türkiye’nin, 2017’de Kodluyoruz Dernegi ile hayata geçirdigi Makers of Tomorrow Projesinin devami niteligindeki Bi’ Fikrim Var beyaz esya fikir yarismasinda final gerçeklesti. Daha iyi bir gelecek insa etmek amaciyla teknolojinin gücünden yararlanan lise ögrencisi girisimcileri, kod yazarlarini ve inovasyon alanindaki fikir önderlerini destekleme amaciyla gerçeklesen yarisma, haftalara yayilan bir atölye programiyla tamamlandi.

Gençlerden yogun ilgi gören programda yüzlerce basvuru arasindan ilk jüri degerlendirmesinde finale kalan 7 takim, katildiklari kodlama, elektronik ve proje planlama atölyelerinin ardindan, kendilerine saglanan malzemelerle projelerinin prototiplerini olusturdu. Finalde yaptiklari sunumlarla jüriyi projelerinin özgünlügü, üreticiligi, uygulanabilirligi ve günümüz teknolojilerine uyumuyla en fazla etkileyen projeler belirlendi.

Gençlerin üreticiliklerinin yani sira ortaya koyduklari etkili çözümlerle de jüriyi seçim yapmakta zorladigi yarista kazanan takim ‘Esya Dedektörü Projesi’ ile Eren Yildirim, Kutsal Akin, Yagiz Engin, Arda Sönmez ve Ahmet Kamçici’dan olusan 505 takimi oldu. ‘Elektrik Kesintisi Projesi’ ile Emirhan Tapar, Muhammed Gümüs, Rana Boz, Yunus Emre Agras ve Sertug Vural’dan olusan Root takimi ve ‘EEG Cihazi ile Beyaz Esya Kontrolü Projesi’ ile Yusuf Islam Iris, Coskun Erdogan, Sefa Bektas, Mücahit Yolcu Acar ve Emre Yildiz’dan olusan Iris takimi ikinciligi paylasti. ‘Akilli Sicaklik Projesi’ ile Batuhan Tekmen, Ertan Ali Okumus, Eren Toker ve Taylan Aser’den olusan Beet takimi ise üçüncü sirada yer aldi.

Birinci olan takim BSH Türkiye’de staj yapma hakki kazanirken, finale kalan tüm takimlar 23-27 Ocak 2023 tarihlerinde Makers Lab’da gerçeklestirilecek yüz yüze kodlama kampina katilacak.

Takimlara rehberlik eden jüri üyeleri

Yarismada finale kalan projeleri, alaninda yetkin isimlerden olusan jüri üyeleri degerlendirdi. Jüride BSH Türkiye üst düzey yöneticileri, Kodluyoruz Dernegi ekibi, teknoloji, inovasyon ve girisimcilik alaninda deneyimli gazetecilerin yani sira akademisyenler Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Metin Türkay, Baskent Üniversitesi Makine Mühendisligi Bölüm Baskan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Levent Çolak yer aldi.

Ilk üçe giren projelerin detaylari söyle:

505 / Esya Dedektörü Projesi: Proje ile kiyafetlerde unutulan metal, toka, madeni para gibi metal parçalarin çamasir makinesine zarar vermesinin önüne geçmek üzere kazan kismina yerlestirilecek sensörler ile çamasir yerlestirme asamasinda cihazin uyari vermesi saglaniyor. Metal ya da elektronik cihaz (telefon, kulaklik vb.) algilandigi takdirde makine bir uyari veriyor ve çalismaya baslamiyor.

Root / Elektrik Kesintisi Projesi: Çamasir makinesinde sürtünme ile ortaya çikan kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüstürülmesi ve aküye aktarilmasiyla elektrik kesildiginde de makinenin çalismaya devam etmesi saglaniyor. Ayrica, aküde depolanan kinetik enerji sayesinde enerji tasarrufu elde ediliyor.

Iris / EEG Cihazi ile Beyaz Esya Kontrolü Projesi: Beyindeki ritmik elektriksel potansiyelleri zihinsel harekete dönüstüren EEG cihazi araciligiyla beyaz esyalarin kontrol edilmesi saglanirken, enerji tasarrufuna ve kullanici güvenligine fayda saglaniyor.

Beet / Akilli Sicaklik Projesi: Buzdolabi motorunun, cihazin üst kismina alinmasiyla motorda üretilen isinin bir bölmeye yayilmasi ve burada sicak bir depolama alani olusturulmasi ile fazla enerji harcamadan hem sicak hem soguk yemeklerin depolanmasi saglaniyor. Ayrica, buzluktan çikan ürünleri eritirken olusan su filtrelenerek su tasarrufuna katki yapiliyor.

Yarisma yeni etaplarla devam edecek

Her yil gerçeklestirilmesi planlanan Bi’ Fikrim Var programi kapsaminda ülke çapinda gençler yenilikçi projelerini yerli ve global jüri üyelerinin begenisine sunacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile