Biden, Afganistan Isgalini Bitirme Kararini Savundu

ABD Baskani Joe Biden, Afganistan isgalini bitirme kararinin dogru oldugunu belirterek Afgan ordusunun bu kadar kisa sürede çökmesini öngörmelerinin mümkün olmadigini savundu.

Biden, Afganistan'dan çikis sürecinde Afgan ordusunun direnisinin bu kadar kisa sürede kirilmasinin beklenmedigini açikladi.

Biden, ABD'nin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlanmasinin ardindan Beyaz Saray'da bir konusma yapti.

Konusmasina "Geçen gece Kabil'de, ABD Afganistan'daki 20 yillik savasini bitirdi. Bu, ABD tarihindeki en uzun savasti." sözleriyle baslayan Biden, ABD'nin 120 binden fazla kisiyi tahliye ederek tarihindeki en büyük hava yoluyla tahliyesini de gerçeklestirdigini vurguladi.

Biden, Afganistan'daki tahliye operasyonunu "sira disi bir basari" olarak nitelendirerek, Kabil'de görev yapan diplomatik ve askeri personele tesekkür etti.

Nisan ayinda Afganistan'daki savasi bitirme karari aldiklarini ve geri çekilmek için son gün olarak 31 Agustos'u belirlediklerini kaydeden Biden, "Beklenti, 20 yildir egittigimiz ve ekipman sagladigimiz 300 binden fazla Afgan ulusal güvenlik kuvvetinin Taliban ile iç savasta güçlü duracagiydi. Ancak Afgan hükümetinin bir süre direnecegi varsayiminin dogru olmadigini gördük." diye konustu.

Biden, ABD'nin yine de her duruma hazirlikli oldugunun altini çizerek mart ayindan bu yana Afganistan'dan ayrilmak isteyen ABD vatandaslarina ulasmaya basladiklarini, 17 gün önce de tahliyelerin basladigini kaydetti.

- "Blinken, her Amerikali ve Afgan müttefikin güvenli çikisi için diplomatik çabalarini sürdürüyor"

ABD'nin 5 bin 500 ABD vatandasini ülkeden çikardigini, içeride 100-200 civarinda kisinin kaldigini söyleyen Biden, "Sonuç olarak Afganistan'dan ayrilmak isteyen ABD'lilerin yüzde 90'ini tahliye ettik. Kalanlar için son bir tarih yok. Çikmak isterlerse onlara yardim edecegiz. Disisleri Bakani Antony Blinken, her Amerikali ve Afgan müttefikin güvenli çikisi için diplomatik çabalarini sürdürüyor." dedi.

Taliban'in çesitli açiklamalarinda ülkeden çikmak isteyen kisilere güvenli geçis saglayacagini belirttigini animsatan Biden, "Taliban'in sadece sözlerine degil, eylemlerine de bakiyoruz. Bu taahhütlerini yerine getirdiklerinden emin olmak için gücümüz var." ifadesini kullandi.

-"Ben bu sonu gelmeyen savasi uzatmayacagim, sonu gelmeyen çikisi uzatmayacagim"

Göreve geldiginde Taliban'in 2001'den bu yana askeri olarak en güçlü pozisyonunda oldugunu kaydeden Biden, kendisine çikmak ya da gerginligi tirmandirmak arasinda iki seçenek kaldigini belirtti.

Biden, "Ben bu sonu gelmeyen savasi uzatmayacagim, sonu gelmeyen çikisi uzatmayacagim. Ordumuzun Kabil Havalimanindaki operasyonlari bitirmesi, sivil ve askeri danismanlarimin ortak tavsiyesiydi." diye konustu.

Bazi kisilerin kendisini daha önce Afganistan'dan tahliyeleri baslatmadiklari için elestirdigini kaydeden Biden, "Buna kesinlikle karsi çikiyorum. Haziran ya da temmuzda tahliyeleri baslattigimizi ve binlerce askeri eve getirdigimizi düsünün. Yine iç savasin ortasinda havalimanina akin olurdu." görüsünü paylasti.

-Selefi Trump’a yüklendi

Biden, baskanlik koltuguna oturdugunda selefi Donald Trump yönetiminin Taliban ile anlasma yaptigini ve elinde çok seçenek olmadigini söyledi.

Biden, “Göreve geldik ve önümüzde bir tarih vardi, 1 Mayis ve Taliban’in katliamlari yaklasiyordu. Elimizde iki seçenek vardi. Eski yönetimin anlasmasini devam ettirmek ve insanlarin tahliye edilmesi için onu uzatmak veya savasi tirmandirmak için oraya binlerce asker daha göndermekti.” degerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Afganistan’daki tek ulusal menfaatinin o ülkenin ABD için bir tehdit olmaktan çikmasi oldugunu ileri süren Biden, El Kaide’nin neredeyse 10 yil önce Afganistan’da imha edildigini savundu.

Savasi bitirmenin zamani geldigini yineleyen Biden, “Artik yeni bir dünya var. Terör tehdidi Afganistan’in ötesinde tüm dünyaya yayilmis durumda.” diye konustu.

ABD’nin güvenliginin artik baska ülkelere binlerce asker konuslandirmakla saglanamayacagina inandigini anlatan Biden, “Baskomutan olarak güvenligimizi saglamanin en iyi yolu kati, maksatli, keskin stratejidir.” dedi.

Biden ayrica dünyanin artik degistigini ve ABD’nin Çin ile ciddi bir güç yarisina girdigini hatirlatarak ABD’nin de kendisini yeni dünya kosullarina göre sekillendirmesi gerektigini belirtti.

Afganistan savasini bitirecegine dair baskanlik yarisi sirasinda söz verdigini hatirlatan Biden, bu sözünü bugün yerine getirmis oldugunu ifade etti.

Biden, Afganistan’daki savasi daha düsük yogunluklu, daha az maliyetli ve az riskli bir sekilde devam ettirilebilecegine iliskin elestirilere ise “Hiçbir savasta düsük yogunluk ya da düsük risk veya düsük maliyet yoktur.” diyerek karsilik verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile