Biden'dan Israil'e Tepki Açiklamasi 'Yardim Çalisanlarini Korumak Için Yeterince Çaba Göstermedi'

Biden'dan Israil'e Tepki Açiklamasi 'Yardim Çalisanlarini Korumak Için Yeterince Çaba Göstermedi'

ABD Baskani Joe Biden, Gazze’de 7 yardim görevlisinin Israil tarafindan öldürüldügü saldiriya yönelik, "Israil, sivillere son derece ihtiyaç duyulan yardimi saglamaya çalisan yardim görevlilerini korumak için yeterince çaba göstermedi" ifadelerini kullandi.

ABD Baskani Joe Biden, Israil ordusunun Gazze’de “World Center Kitchen (WCK)” uluslararasi yardim kurulusunun 7 çalisanini öldürdügü saldiriya yönelik yazili açiklama yapti. Biden, “Gazze’de World Central Kitchen’dan biri ABD’li olmak üzere 7 insani yardim çalisaninin ölümünden dolayi öfkelendim ve kalbim kirildi. Savasin ortasinda aç kalan sivillere yiyecek ulastiriyorlardi. Cesur ve özveriliydiler. Ölümleri bir trajedidir. Israil, yardim çalisanlarinin araçlarinin neden hava saldirisinin hedefi olduguna dair kapsamli bir sorusturma yürütme sözü verdi. Bu sorusturma hizli olmali, hesap verebilirlik saglamali ve sonuçlari kamuya açiklanmalidir. Daha da trajik olani bu tek bir olay degil. Bu çatisma, öldürülen yardim çalisani sayisi açisindan son zamanlarin en kötü çatismalarindan biri oldu. Gazze’de insani yardim dagitiminin bu kadar zor olmasinin önemli asil nedeni de budur. Çünkü Israil, sivillere son derece ihtiyaç duyulan yardimi saglamaya çalisan yardim çalisanlarini korumak için yeterince çaba göstermedi. Bu gibi olaylarin yasanmamasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“ABD ekibi ateskes için Kahire’de çalisiyor”

Biden, “Israil ayrica sivilleri korumak için yeterince çaba göstermedi. ABD defalarca Israil’i sivil kayiplarini önlemek amaciyla Hamas’a karsi askeri operasyonlarinda insani yardim çalismalarina yönelik çatisma ihtimalini azaltma konusunda defalarca çagrida bulundu” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin Gazze’deki Filistinli sivillere insani yardim saglamak için mevcut tüm araçlarla elinden geleni yapmaya devam edecegini belirten Biden, “Esir takasi anlasmasinin bir parçasi olarak derhal ateskes saglanmasi için yogun bir sekilde bastiriyoruz. Su anda Kahire’de bunun üzerinde çalisan bir ekibim var” dedi.

Biden ayrica, World Central Kitchen’in kurucusu Jose Andres ile görüstügünü, yardim çalisanlarinin ölümü nedeniyle bassagligi dileklerini ilettigini belirtti.



“Ciddi bir hata”

Israil Genelkurmay Baskani Herzi Halevi ise yaptigi açiklamada saldiridan dolayi özür diledi. Saldiriyi "ciddi bir hata" olarak nitelendiren Halevi, “Bu, geceleri çok karmasik sartlardaki bir savas sirasinda yanlis tanimlamanin ardindan gelen bir hataydi. Böyle bir seyin olmamasi gerekirdi" dedi.

Halevi, Israil’in yardim çalisanlara yönelik kasti olmadigini savundu.

Polonya liderinden Netanyahu’ya tepki

Polonya Basbakani Donald Tusk, biri Polonyali olmak üzere 7 yardim görevlisinin öldürüldügü saldiriya iliskin sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’ya tepki gösterdi. Tusk, “7 Ekim’deki saldiridan sonra Polonyalilarin büyük çogunlugu Israil ile tam dayanisma gösterirken, bu dayanisma simdi gerçekten zorlu bir sinavdan geçiriliyor. Gönüllülere yönelik saldiri ve verdiginiz tepki öfke uyandiriyor” ifadelerini kullandi.

Hayatini kaybedenlerin isimleri açiklandi

World Central Kitchen tarafindan yapilan açiklamada, saldirida yasamini yitiren görevlilerin 25 yasindaki Filistinli Saifeddin Issam Ayad Abutaha, 43 yasindaki Avustralyali Lalzawmi (Zomi) Frankcom, 35 yasindaki Polonyali Damian Sobol, 33 yasindaki ABD-Kanada çifte vatandasi Jacob Flickinger, 57 yasindaki Ingiliz John Chapman, 33 yasindaki Ingiliz James (Jim) Henderson, 47 yasindaki Ingiliz James Kirby oldugu belirtildi.

Israil üç araci farkli noktalarda hedef aldi

Israil ordusu, 1 Nisan’da 100 tonluk gida yardimini teslim ettikten sonra Deir el-Balah’taki depodan ayrilan 3 WCK aracini hedef almisti. Hareketleri Israil ordusuyla koordine edilmesine ragmen araçlarin vurulmasi sonucu 7 insani yardim görevlisi hayatini kaybetmisti. Ilk aracin vuruldugu yerden yaklasik 800 metre uzakliktaki ikinci aracin hedef alindigi, üçüncü aracin ise ikinci araçtan yaklasik 1.6 kilometre uzaklikta vuruldugu ögrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile