Biden Yönetimi, Teksas'ta Mektupla Oy Kullanimini Kisitlayan Yasayi Mahkemeye Tasidi

ABD'de Baskan Joe Biden yönetiminin Teksas eyaletinde mektupla oy kullanimini kisitlayan tartismali yasayi mahkemeye tasidigi bildirildi.

Adalet Bakanligindan Bassavci Merrick Garland tarafindan yapilan açiklamada, mektupla oy kullanimiyla ilgili getirilen yasa degisikligine karsi Teksas eyaleti hakkinda San Antonio eyalet mahkemesinde dava açildigi belirtildi.

Açiklamada, Teksas eyaletinin oy kullanimina getirdigi kisitlamalarin "insan haklarini" ihlal ettigini, yasanin iptal edilmesi gerektigi savunuldu.

ABD demokrasisinin seçmenlerin oy kullanmasina ve o pusulalarin sayilmasina dayali olduguna isaret edilen açiklamada, yasanin iptali için bakanligin tüm yetkisini kullanacagi ifade edildi.

Texas eyalet bassavcisi Ken Paxton ise Twitter'dan yaptigi paylasimda, oy kullanimini düzenleyen yasayi savunarak "Teksas'in güvenli ve seffaf seçimleri benim en büyük önceligim. Muhtesem ve gerekli bir yasa. Mahkemede görüsürüz Biden." ifadelerini kullandi.

- Oy kullanma yöntemleri kisitlaniyor

"Senato Tasarisi 1" olarak da bilinen yasa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle 3 Kasim 2020 Baskanlik seçimlerinde yaygin olarak basvurulan mektupla veya erken oy kullanma gibi yöntemleri kisitliyor.

Yasa ayrica, seçim ihlallerine yönelik yaptirimlari agirlastirirken, yerel parti gözlemcilerinin yetkilerini de artiriyor.

Yasanin, özellikle siyahi seçmenler basta olmak üzere eyaletteki azinliklarin seçme haklarini ihlal edecegi ve yasadaki düzenlemelerin federal seçim yasasina aykiri oldugu iddia ediliyor.

- Demokrat vekiller tepki olarak Teksas'i terk etmisti

Eyalet kongresindeki 50 Demokrat üye, Cumhuriyetçilerin oy kullanma kurallarini sikilastiracak söz konusu yasa tasarisi çalismalarini önlemek için 13 Temmuz’da eyaleti terk etmisti.

50 Demokrat siyasetçi, en az üçte ikisinin hazir bulunmasi zorunlu 150 kisilik eyalet kongresindeki oylamayi bloke etmek için Austin'den iki özel jetle Washington'a gitmis, yasanin çikarilmasi için gerekli 30 günlük süre tamamlanmadan Teksas'a dönmeyeceklerini açiklamisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile