İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali, dünyanın en önemli dergilerinden The Economist’in 24 Eylül 2011 tarihli sayısında geniş yer buldu. The Economist yazarı Sarah Thornton’ın haberi “İstanbul, dünya bienalleri arasında bir istisna” alt başlığını taşıyor.
Sarah Thornton, 12. İstanbul Bienali ile ilgili olarak; “entelektüel açıdan çekici, dokunaklı ve tutarlı bir sergi” sunan İstanbul Bienali’nin “örneğine az rastlanır bir başarıya” imza attığını belirterek bienalin “aydınlatıcı ve unutulmaz bir nitelikle olduğu” yorumlarında bulundu.
Yazısında, İstanbul Bienali’nin tıpkı ilham aldığı sanatçı Felix Gonzales-Torres’in minimalist ve kavramsal eserleri gibi, “sansasyondan uzak ve itinalı bir sergi” olduğunu belirten Sarah Thornton, Antrepo 3 ve 5’teki sergi mekânlarını tasarlayan Japon mimar Ryue Nishizawa’dan da övgüyle söz etti. Gonzales-Torres’in işlerine gönderme yapan beş temaya ait grup sergileri ve bunların etrafındaki solo sunumlardan oluşan bienalin yapısının “zekice kurgulandığını”, ve “Nishizawa’nın, farklı boyutlardaki odalar ve dış alanlar yaratarak mekâna yepyeni bir enerji verdiğini” belirtti.
Sarah Thornton, yazısında Koç ve Eczacıbaşı ailelerinin bienale verdiği desteğe de vurgu yaptı. 12. İstanbul Bienali küratörlerinin sergide, özellikle Ortadoğulu ve Güney Amerikalı sanatçılara ağırlık verdiğini ve “son dönemde yaşanan politik hareketlilik ekseninde bu bölgelerden gelen sanatçılar arasındaki etkileşimin son derece ilginç” olduğunu belirten Thornton’a göre, “küratörlerin, bienalde diğer bölgelere kıyasla Güney Amerika’dan daha fazla sanatçıya yer vermesi, başta Koç ve Eczacıbaşı aileleri olmak üzere, Bienale destek veren kurumlardan, sergide daha fazla yerel sanatçının yer alması konusunda baskı görmediğinin bir göstergesi”. Thornton, yazısını 12. İstanbul Bienali’nin “stilize uluslararası niteliğini son derece doğal” bulduğunu belirterek sonlandırıyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 12. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann üstleniyor.
Bienal'e The Economist'ten büyük övgü
12. İstanbul Bienali, İngiliz The Economist dergisi tarafından, “dünya bienalleri arasında eşine az rastlanır bir başarı” olarak nitelendirildi.