Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet alanında düzenleme yapılmasının, bir taraftan cevap ve düzeltme haklarının kullanılması, diğer taraftan da internet alanında çalışanların "gazeteci" kimliğini kazanması açısından son derece gerekli olduğunu söyledi.
"Basın İlan Kurumunun önderliğinde, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının da dahil olduğu bir ekiple çıkacak yönetmelikte, internet sitelerinde, haber portallarında da resmi ilanların yayınlanabileceğine ilişkin bir hüküm var" diyen Arslan, bunun yazılı basın açısından; "Acaba mevcut ilanlarımızda azalma mı meydana gelecek?" endişesine, internet mecrası açısından da; "Yazılı basının reklam ilan pastasından pay alacağız" beklentisine neden olduğunu ifade etti.
Bunun temelden yanlış bir yaklaşım olduğunu savunan Arslan, şunları kaydetti:
"Milli savunma, milli eğitim, ulaştırma ve sosyal hizmetler nasıl bir kamu görevi ise kitle iletişim alanı da kamu görevidir. Bu açıdan gazetecilik, mutlak suretle yapılması gereken bir iştir. Örneğin Anadolu Ajansı da bu anlamda kamu görevini yerine getirmektedir. Bu görevin sağlıklı şekilde yerine gelebilmesi ve idarenin kendi denetim mekanizmalarını açık tutması, özellikle de yerel demokrasinin hayata geçmesi açısından yerel yayıncılık hayati öneme sahiptir. Zaten bu düşünceyle Basın İlan Kurumu kurulmuş, yazılı basın desteklenmiştir. İnternet siteleri eğer desteklenmek isteniyorsa, yeni kaynak oluşturulmak suretiyle desteklenmelidir. Yazılı basının mevcut kaynağından pay ayrılması yaklaşımı -ki o alan zaten sıkıntılı bir alandır- son derece yanlıştır. Yeni pay ayrılmak ve kaynak oluşturulmak suretiyle bu alanın da desteklenmesi gerekmektedir. Böylece yazılı basındaki ve internet medyasındaki meslek mensubu arkadaşlarımızın karşı karşıya gelmeleri önlenmelidir."
- "Objektif tıklanma kriteriyle yürütülmelidir"
Arslan, yapılacak yeni düzenlemeyle, yazılı medyadaki personel, yüz ölçümü, asgari satış, vergi ve sigorta ödeme gibi şartların yerine getirilmesinde olduğu gibi; internet medyasına da tıklanma sayısı, vergi ödeme ve personel çalıştırma gibi mecburiyetler de ortaya konularak destek sağlanması gerektiğine işaret etti.
Yayın yeri sorununun ortadan kaldırılmasının önemine de dikkati çeken Arslan, "Tıklanma da RTÜK'ün radyo ve televizyonlar için yaptığı takipte olduğu gibi objektif tıklanma kriteriyle yürütülmelidir. Bunu pay kapma yarışından ve endişeye sevk eden konu olmaktan çıkarmak için, idarenin yeni bir kaynakla bu alanı düzenlemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bik Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan Açıklaması
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, internet haber sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan tasarıya ilişkin, "İnternet siteleri eğer desteklenmek isteniyorsa, yeni kaynak oluşturulmak suretiyle desteklenmelidir. Yazılı basının mevcut kaynağından pay ayrılması yaklaşımı -ki o alan zaten sıkıntılı bir alandır- son derece yanlıştır" dedi.