Bik Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan Açıklaması

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, "Bakanlar Kurulu'nun maliyet artışlarını da göz önünde bulundurarak, Anadolu basınını biraz olsun rahatlatacak bir adım atmasını ve sütun santim ücretlerini 12 lira artı KDV olarak belirlemesini bekliyoruz" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılının Anadolu basını açısından oldukça zor geçtiğini belirtti.

Dövizdeki artış ve girdi maliyetlerinin yükselmesiyle resmi ilanlardaki düşüşün mahalli basına zor günler yaşattığını ifade eden Arslan, "Genel Kurulumuz, resmi ilan birim fiyatlarına ilişkin teklifini Bakanlar Kurulu'na göndermiştir. Bakanlar Kurulu'nun maliyet artışlarını da göz önünde bulundurarak, Anadolu basınını biraz olsun rahatlatacak bir adım atmasını ve sütun santim ücretlerini 12 lira artı KDV olarak belirlemesini bekliyoruz" dedi.

Arslan, mahalli idareler ve cumhurbaşkanı seçimleri ile Büyükşehir Kanunu'nun resmi ilanlar üzerinde frenleyici etki yaptığını belirten, bürokrasinin ilanları birleştirme, bölme ve acil alım kapsamına alma gibi yaklaşımlarla resmi ilanlardan kaçınmasının oluşturduğu olumsuzlukları hatırlattı.
Geçen ay sonunda yapılan Genel Kurul'da alınan kararlarla ilgili bilgi veren Arslan, geçtiğimiz yıl alınan kararla sütun santim tanımının yeniden belirlendiğini, 40 milimetre olan sütun genişliğinin gazete kağıt ölçülerinde yaşanan değişiklik nedeniyle 37 milimetre olarak tespit edildiğini, bu Genel Kurul'da da sütun boşluklarının 3 milimetre olarak belirlendiğini, harf karakteri ile puntoda da standarda gidildiğini aktardı.
- "Getirilen standart son derece isabetli olmuştur"
Arslan, sütun santim, sütun boşluğu, punto ve karakterdeki standardın çok yönlü faydalar doğuracağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Aynı yayın yerinde yayınlanan aynı ilan, iki gazetede farklı sütun santimlerde olabiliyordu. Benzer bir durum yerel ve yaygın gazetelerde yayınlanan ilanlar için söz konusuydu. Bu da Sayıştay denetimlerinde, kurumların ödemelerinde sıkıntılara neden oluyordu. Getirilen standart son derece isabetli ve uygulamada karşılaşılan sorunları ortadan kaldırıcı yönde etki edecek bir adım olmuştur. Bakanlar Kurulu'nun da bu isabetli adımı onaylayarak yürürlüğe koyması memnuniyet verici olacaktır."
İlanların elektronik ortamda kurum ve valiliklere, oradan da gazetelere iletilebilmesine dönük adımın da Genel Kurul kararı ile atıldığını anımsatan Arslan, bir önemli değişikliğin de "hemşehri gazeteciliği" olarak nitelenebilecek uygulamanın yolunun açılması olduğunu dile getirdi.
Son toplantıda görüşülen devrim niteliğindeki konulardan birinin de Basın Derneklerine Yardım Fonu'nun dağıtım usulüne ilişkin maddenin olduğuna dikkati çeken Arsan, "Genel Kurulumuz oluşturduğu komisyon ile yardımların hangi nispette, hangi usulle ve nerelere dağıtılacağını yeniden belirleyecektir. Biz Anadolu gazete sahipleri temsilcileri olarak, bu yardımın her ilde bulunan cemiyetlere dağıtılmasının gereğine inanıyor ve yönetim kurulu teklifinin yerinde bir teklif olduğunu düşünüyoruz. Oluşturulan komisyonun da günümüz şartlarına ve ülke gerçeklerine uygun bir yöntemi Genel Kurulumuza önermesini bekliyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile