Bilecik'in Fethi'nin 725. Yildönümü Kutlandi

Bilecik'in Fethi'nin 725. Yildönümü Kutlandi

Bilecik’te, Osmanli Devleti’nin kuruculari Seyh Edebali ve Osman Gazi’yi anma ile sehrin fethinin 725’inci yili etkinlikleri gerçeklestirildi.

Cumhuriyet Meydani’ndan Bursa Büyüksehir Belediyes Tarihi Mehteran Takimi kortejde Eskisehir Odunpazari Mehteran Takimi ve Bursa Kiliçkalkan Ekibi esliginde baslayan ’Fetih yürüyüsü, Seyh Edebali Türbesi Yerleskesi’nde tamamlandi. Yürüyüse Bilecik Valisi Sefik Aygöl, Milletvekili Halil Eldemir, AK Parti Bilecik Il Baskani Serkan Yildirim, Bilecik Cumhuriyet Bassavcisi Burak Olgun, Il Jandarma Komutani Albay Ferdi Erbakici, kurum müdürleri ve vatandaslar katildi.

Seyh Edebali Türbesi yerleskesindeki fethi kutlamalari saygi durusu ve Istiklal Marsinin okunmasiyla basladi.

Kura’an-i Kerin okunmasinin ardinda, Doç. Dr. Refik Arikan ’Bilecik’in Fethi’ konulu konferans verdi. Mehteran ve kiliç kalkan gösterilerin ardindan, Kayi Alpleri tarafindan Sögütten Seyh Edebali Türbesine getirilen Türk Bayragi ve toprak Bilecik Valisi Sefik Aygöl’e teslim edildi.

"Bilecik Osmanlidir, Bilecik Osman Gazidir"

Doç. Dr. Refik Arikan ’Bilecik’in Fethi’ konulu konferansinda, "Bilecik topraklari tarihte kurdugumuz en büyük devletin hayat buldugu bereketli bir cografyadir. Bilecik Osmanlidir, Bilecik Osman Gazidir. Bu havari Sevrin yirtildigi, Yunan’in durduruldugu bir umut cografyasidir. Bilecik Cumhuriyettir. Bu baglamda Bilecik kurulusun ve kurtulusun sehridir ve bunu en fazla hak eden sehirdir. Bir devlet yikilirken yenisini hemen tesis eden essiz bir millettir. Iste bu hasretleri 727 yil önce bugün yeniden dogusu müjdeleyip, bir imparatorluga kapi araladi" dedi.

Bilecik Valisi Sefik Aygöl ise "Bizler de bugün Bilecik’imizin Türk topragi olmasi Islam beldesi olmasinin 725’inci fethinin yildönümünü sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duydugumu ifade ederim. Biz bu sehri anlatirken bu sehrin basta dirilisin, kurulusun ve kurtulusun sehri diye ifade ediyoruz. Gençlerimiz sunu bilemeli ki biz kurulus derken neyi ifade ediyoruz. Biz kurulus derken Sögüt’te 400 çadirdan olusan bir beyligin sonra dünyanin 3’te birine hükmeden ama bugünkü dünyanin hüküm anlayisin tam zittina adaleti götüren, hizmet götüren, anlayisi götüren bir ecdadin kuruldugu topraklari ifade ediyoruz. Bilecik böyle topraklar, kurulusun toraklari, huzurun dünyaya yayildigi topraklar. Ayri yeten gençlere sunu da ifade etmek isterim ki kurtulusun sehri diyoruz. Niye kurtulusun sehri diyoruz1918’de özellikle kurtulus mücadelesinde, istiklal harbinde malumunuz bütün Bilecik ve köylerinde ev, ev üstüne birakmadan, tas, tas üstüne birakmadan hepsini yikti. Nüfusumuzun 18 binden 4 bine kadar düstügü, nüfusumuzun 4’te 3’ünün katledildigi bir mücadelen sonra, gençlerimize sunu da ifade etmek istiyorum arkamizdaki camiyi yikmamislardi. Inönü muharebeleri, Metris tepe, Iskân tepe oralarda ciddi mücadeleler yapildi. Bu sehir ayni anda istiklal harbinin sonrada kurulusun vesilesi olan sehirlerden biri. Onun için bu memleketle, bu vatandaslarimizla, bu milletle, Bileciklilerle gurur duydugumuzu ifade etmek istiyorum" dedi.

Konusmalarin ardindan Fetih duasi ve Fetih selasi okunmasiyla program son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile