Bilecik'in Yöresel Lezzetleri Sempozyumda Sergilendi

Bilecik'in Yöresel Lezzetleri Sempozyumda Sergilendi

Bilecik Belediyesinin, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Şeyh Edebali Üniversitesinin katkılarıyla düzenlediği "Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu" kapsamında, Türkiye’nin çeşitli illerinden Bilecik’e gelen aşçılar tarafından Bilecik’in yöresel lezzetleri sergilendi.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Gökhan Tufan ve beraberinde usta aşçıların davet edildiği sempozyum kapsamında Bilecik’in birçok yöresine ait lezzetleri görücüye çıktı. Bilecik’te yöresel ürünler ve el sanatları başlıklı oturumunda konuşan Demirci, Osmanlı Devleti’nin kuruluş toprakları olan Bilecik’te düzenlenen bir organizasyona katıldığı için duyduğu memnuniyeti belirtti.

Bilecik ve yöresinin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerlerle birlikte ekonomi, sanayi ve sosyal yöndeki zenginliğine dikkat çeken Tufan, “ Bilecik Osmanlı Devletinin kurulduğu toprakların adı. Bilecik’in tarihte olduğu gibi yöresel lezzetler konusunda da en iyi yerlerde olması gerektiğini düşünüyorum. Yaptığım araştırmalara göre Bilecik’in doğal güzellikleri ile birlikte tarımda da birçok avantajlı noktaya sahip. Bizler de federasyon olarak böyle güzel bir çalışmada yer aldığımız için büyük mutluluk duyuyoruz. Atalarımızın yemekleriyle, geçmişimizin tatlarını vatandaşların hizmetine sunacağız. Bilecik’te 7 bölgeden farklı illerden 15 ustamız geldi, kazanlar kaynıyor. Osmanlı’nın kurulduğu dirilişin şehrindeyiz. Dedelerimiz nasıl sağlıklı uzun yaşamış ne yemiş onu göstermeye çalıştık. Gelecek nesillere geçmişimizin özel lezzetlerini tattırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yemek kültüründe de millilik ve yerliliğe önem veriyoruz”

Oturumda yaptığı konuşmada yemek kültüründe millilik ve yerliliğe önem verdiklerini kaydeden Tufan, her yıl birçok yarışma düzenlediklerini belirterek, “Bu yarışmadaki en önemli kuralımız, yarışmada kullanılacak ürünler, kesinlikle yöresel ürünler olacak ve kullanılan ham maddeler kesinlikle Türk mutfağına ait olacak. Yabancı ülkelere, yabancı mutfaklara ait hiçbir ürün kabul etmiyoruz. Kendi ülkemizde şu anda ciddi anlamda yabancı ürünlere ve yabancı ülke mutfaklarına bir özenti var. Bugün özellikle büyük şehirlerde genç kesim bu restoranlara ilgi göstermekte ve kendi ürünlerini unutmakta. Hatta evlerimizde bile annelerimiz, şuradan, buradan aldıkları tarifleri uyguluyor.Tamamıyla kendi özümüzden, mutfağımızdan bırakın, restoranları, kafeleri kendi sofralarımızdan bile uzaklaşmış durumdayız. Bu kadar değer varken, bunlara sahip çıkamamanın Türk mutfağını global manada hak ettiği yere getirememenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Son zamanlarda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın gerçekten büyük atılımları var. Üçüncü Turizm Şurası’nda ’gastronomik turizm’ adı altında bir komisyon açılarak, gerçekten devletimiz sesimizi duyarak artık Türk gastronomisine parmak basılmıştır. Gastronominin Türkiye’nin tanıtımı ve aynı zamanda ekonomik anlamda ciddi bir gelir kapısı olduğunun farkına vararak, gerçekten çok önemli bir detaya imza atmıştır” dedi.

Tufan ayrıca Bilecik Belediyesi öncülüğünde Bilecik’teki yöresel lezzetler ve gastronomi alanında güzel çalışmalar yapabileceklerine olan inancını dile getirdi.

Etkinlik kapsamında usta aşçıların pişirdiği Bilecik güveci, bıldırcın ve keklik kebabı, dağ eriği kesme çorbası, oymaç çorbası, piruhi, nohutlu mantı, börek ile ayva, kabak, büzme ve samsı tatlıları misafirlere ikram edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile