Bilecik'te 20 Ile 30 Kilogram Agirliginda Gelen Kestane Kabagi Hasadi Basladi

Bilecik'te 20 Ile 30 Kilogram Agirliginda Gelen Kestane Kabagi Hasadi Basladi

Bilecik’te 20 ile 30 kilogram agirliginda gelen kestane kabagi hasadi baslarken, dekar basina 2-3 ton verim alinabiliyor.

Bilecik’te raf ömrü bir seneyi bulan kestane kabaginin üreticileri, Kizildamlar Baraji’nin sulamaya katkisi ve "Iyi Tarim Uygulamasi" sayesinde verimden ve kaliteden memnun. Üreticiler, Türkiye’nin birçok iline gönderilen, lezzeti ve kalitesiyle ülke genelindeki tüccardan talep gören kestane kabagini hasat etmek için sabahin ilk isiklarinda tarlalarina gidiyor. 360 rakimli köyde dekar basina 2-3 ton verim alinabilinirken, bu kabaklarin bazilari 20 kilogrami geçiyor.

"Kabaklari Eskisehir, Bursa, Izmir, Çanakkale, Kütahya, Rize, Çorum, Istanbul gibi illere yolluyoruz"

Kizildamlar Köyü Muhtari Metin Gezen, kabagin bu sekle gelmesinde çok büyük bir emek oldugunu anlatarak, "Türkiye çapinda kabagin bu köyde kaliteli olacagini düsünerek bu ise basladik. Su anda 500 dönümlük yerde bin ton kabak ürettik. Kabaklar bu sene çok kaliteli ve çok düzgün. Türkiye degil Avrupa sinirlarinda bir kabagimiz var artik. Bu kabagi bu sekilde görmek bizleri çok mutlu ediyor. Malimiz çok kaliteli su anda kabaklarimizin 400-500 tonu satilmis durumda. Ama tarlada daha var tabi. Bu tarihlerde kabak kesimine baslanmalidir. Kesime basladik ve satmaya da devam ediyoruz. Insallah vatandas üretir, kazanir. Bu yil kabaklar 30 kiloya kadar çikmaktadir. Kabaklar Eskisehir, Bursa, Izmir, Çanakkale, Kütahya, Rize, Çorum, Istanbul gibi illere yolluyoruz. Marketlerde de satiliyor, restoranlarda da özellikle bu kabak tercih ediliyor. Bu kestane kabagi olarak da geçiyor. Bu kabakta bir kestane lezzeti de bulunuyor. Nereye göndersek tesekkür telefonlari da aliyoruz ve alanlar çok memnun kaldiklarini söylüyor. Bin ton kabagi pazarlamakta ayri bir mesele tabi bu kolay bir sey degil. Biz hedefimize ulasmis bulunmaktayiz. Ancak bu kabaklari daha çok illere gönderip ardindan yurtdisina göndermek istiyoruz. Bu konuyu ihracat sirketleri ile de görüstük ancak bu büyük kabaklarin Avrupa’da satilamayacagini söylüyorlar. Bu bizim elimizde olan bir sey degil. Üretici almis, bakmis, büyütmüs kabaklarini" dedi.

Gezen açiklamasinin devaminda, "23 Nisan’da ekilmeye basliyor kabaklar. Bu tarihlerde ise kesilmeye baslaniyor. 6-7 aylik bir süreci bulunuyor. Tabi bunun ekimi var, suyu var masraflari var tabi. Insanlar yasli dahi olsa bunu yapiyor ve para kazaniyorlar" ifadelerine yer verdi.

"Kizildamlar köyünün kabagi Türkiye’de bir numaradir"

Üretici Necmi Sakar ise "Bu köyün kabagi Türkiye’de bir numara. Benim 50 dönüm tarlam var. Kabak ekiyorum bu sene verim çok iyi. Çok memnunuz. Kizildamlar Köyünün kabagi Türkiye’de bir numaradir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile