Bilecik'te Hasadi Süren Hurma Serada Kurutularak Sofralara Ulastiriliyor

Kentte toplam 468 dekar alanda üretimi yapilan cennet hurmasindan yilda 700 ton rekolte elde ediliyor Bastaci Kadinlar Dernegi Baskani Fatma Duman: 'Kuru hurmanin çok tutuldugunu gördük. Bunun üzerine devlet katkili bir kurutma tesisi açmak istedik. Katma degerini artirarak ürünümüzü degerlendirmeyi düsündük'

YAVUZ EMRAH SEVER - Bilecik'te sonbaharda yetisen ve hasadi süren cennet hurmasi kurutularak tüketiciye ulastiriliyor.

Kentte merkeze bagli Basköy, Bekdemir ve Küplü köyleri ile Bayirköy beldesi ve Inhisar ilçesinde toplam 468 dekar alanda üretimi yapilan cennet hurmasinda ekim ayinin son haftasinda baslayan hasat sürüyor.

Bahçelerde hummali çalisan üreticiler, yüksekligi 6 metreyi bulan agaçlara merdivenle çikarak büyük emekle ürettikleri hurmalari topluyor.

Ebatlarina ve kalitesine göre hurmalari kasalara yerlestiren üreticiler ürünün büyük bölümünü farkli illere satiyor.

Üreticiler kalan hurmalari ise farkli islemlerden geçirerek katma degeri yüksek ürünlere dönüstürüyor.

Ilde hurmadan yilda ortalama 700 ton rekolte elde ediliyor.

- "Katma degerini artirarak ürünümüzü degerlendirmeyi düsündük"

Bölgenin hurma üretiminde önde gelen noktalarindan olan merkeze bagli Basköy köyü sakinlerinin neredeyse tamami cennet hurmasindan elde ettigi gelirle geçimini sagliyor.

Köyün adeta gelir kapisi olan hurma için Basköy Bastaci Kadinlar Dernegince ürünün daha iyi degerlendirilmesini saglamak amaciyla hazirlanan proje kapsaminda bir kurutma serasi olusturuldu.

Serada yaklasik 1,5 aylik süreçte kurutulan hurmalar, tüketicinin en çok tercih ettigi ürünler arasinda basi çekiyor.

Bastaci Kadinlar Dernegi Baskani Fatma Duman, AA muhabirine, köylerinde yilda yaklasik 400 ton hurma yetistigini söyledi.

Köydeki bir büyüklerinin çesitli asamalardan geçirerek kuruttugu hurmayi yöresel pazarlara çikardiklarini anlatan Duman, "Kuru hurmanin çok tutuldugunu gördük. Bunun üzerine devlet katkili bir kurutma tesisi açmak istedik. Katma degerini artirarak ürünümüzü degerlendirmeyi düsündük. Projemizi hazirladik ve onay aldi. Kurulan serada hurmalari kurutuyoruz." dedi.

Kuru hurmanin hazirlik süreciyle ilgili bilgi veren Duman, "Öncelikle hurmayi topluyoruz. Özellikle atil dedigimiz çikma hurmalari soyuyoruz. Kekikli kaynar suya batirip asma islemini yapiyoruz. Sapli olanlari ipe bagliyoruz. Sapsiz olanlari da file yardimiyla serada asiyoruz. Yaklasik 1,5 ay kuruma süresi oluyor." ifadelerini kullandi.

Duman, köyde her kadinin hurma kuruttugunu, bu yöntemin bölgedeki diger köylerde de yayginlastigini aktardi.

Cennet hurmasindan kuru hurmanin yani sira farkli ürünler de elde ettiklerini belirten Duman, "Pekmezini yapiyoruz. Kuru hurmayi kurabiyelere, keklere koyuyoruz. Normal yemesi de çok lezzetli bir ürün. Onun disinda reçeli ve marmelati yapiliyor. Hurmanin kabugundan sirke oluyor. Lokumu dahi yapiliyor." diye konustu.

Köyde yaklasik 25 yildir hurma üreticiligi yapan Selim Yesil ise hurma üretiminin köy halkina büyük bir gelir sagladigini kaydetti.

Hurmada bu yil verimin iyi oldugunu aktaran Yesil, sunlari söyledi:

"Lezzetinin iyi olmasi bölgenin havasindan kaynaklaniyor. Hurma alicilari bile lezzetinin diger hurmalardan farkli oldugunu anlatiyorlar. Hurmada hasat ekim ayinin 20'sinden itibaren basliyor, kasim ayinin ortasina kadar sürüyor. Agaçlar yüksek oldugu için toplamasi zor bir meyve."

Yesil, hurmayi en çok Eskisehir, Bursa ve Istanbul'dan gelen tüccarlarin satin aldigini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile