Bilecik'te kanser taraması: 63 vaka tespit edildi

Bilecik'te kanser taraması: 63 vaka tespit edildi

Bilecik Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından 1135 kişi kanser taramasından geçirildi. Tarama yapılanlardan 63'ünün kanser olduğu saptandı.

  KETEM ' de gö ; revli Dr . Selen Yavaş , AA muhabirine , KETEM ' in ocak ayından itibaren kentte faaliyet gö ; stermeye başladığını kaydetti .

Kentteki aile hekimlerinden resmi yazıyla kendilerine bağlı olan mahallelerde yaşayan kişilerin adres bilgilerini ve telefonlarını aldıklarını , 30 yaş ü ; stü ; kadınları davetiye veya telefonla KETEM ' e ç ; ağırdıklarını anlatan Dr . Yavaş , şö ; yle konuştu :

' ' İnsanları hiç ; bir şikayeti olmadan KETEM ' e ç ; ağırmamızın sebebi erken tanıdır . Erken tanı hayat kurtarmaktadır . Kanserde erken tanıyı devlet aç ; ısından dü ; şü ; necek olursak maddi kü ; lfeti de azalacaktır . Ç ; ü ; nkü ; ileri aşamadaki tanılarda devlete maddi yü ; k bü ; yü ; k olmaktadır . Kişi aç ; ısından da dü ; şü ; nü ; rsek geç ; kalmak oldukç ; a risklidir . Onun iç ; in ' erken tanı hayat kurtarır ' diyoruz ve hiç ; bir şikayeti olmayan herkesi ü ; cretsiz tarama kapsamına alıyoruz . ' '

Dr . Yavaş , Bilecik KETEM ' de 30 yaş ve ü ; zeri kadınlarda meme , rahim ağzı ve cilt kanseri taraması yaptıklarını anlatarak , tarama yö ; ntemi ve uygulamasının kolay olduğunu , kişiye hiç ; bir zararı bulunmadığını bildirdi .

Kadınlarda sık gö ; zü ; ken meme ve rahim ağzı kanserinde kısa sü ; rede tanı koyabildiklerini ifade eden Dr . Yavaş , şö ; yle devam etti :

' ' İleri tarihlerde merkezimize yeni makinelerin gelmesiyle erkeklerde prostat kanseri , erkek ve kadınlarda bağırsak kanseri taramaları da yapacağız . Bu durumda erkeklere de merkezimize gelmeleri iç ; in davetiye gö ; ndereceğiz . Meme ve rahim ağzı kanser taramasını insanları ç ; ağırarak yapıyoruz , ancak cilt kanserini şikayeti olan kişilerin mü ; racaat etmeleri halinde yapıyoruz . Ocak ayından bu yana 1135 bayan taradık . Taradığımız 1135 kişiden 21 ' inde meme , 42 ' sinde rahim ağzı ve 5 ' inde de cilt kanserine rastladık . Kansere rastladığımız kişileri hemen tedavi olmaları iç ; in hastanelere yö ; nlendirdik . ' '

Dr . Yavaş , davet ettikleri halde kanser taramasına gelmeyenlerin olduğunu ifade ederek , şunları sö ; yledi :

' ' İnsanlarımıza kanserden değil geç ; kalınmasından korkmalarını sö ; ylü ; yoruz . Ç ; ü ; nkü ; kanser tedavi edilebilinen bir hastalıktır . Teknoloji ve tedavi yö ; ntemleri ç ; ok ilerledi . Mutlaka tedavisi olan bir hastalıktır kanser . Onun iç ; in de erken tanı olmak her zaman iyidir . Korkunun hiç ; bir faydası yok . Geç ; kalmaktan korkulması gerekir . Biz burada 2 doktor ve 3 hemşire olarak sü ; rekli insanların sağlığını korumak iç ; in gö ; revimizi sü ; rdü ; rü ; yoruz . ' '

Haber 7
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile