Bilecik'te Sebze-Meyve Ürünlerinde 2016 Yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri

Bilecik'te Sebze-Meyve Ürünlerinde 2016 Yılı Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri

Bilecik’te taze sebze-meyve ürünlerinde hasat öncesi pestisit denetimleri devam ediyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, konu hakkında yapılan açıklamada; “Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Bakanlığımız tarafından taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı hazırlanmıştır” dedi.

"İlimizde 6 kişiye idari para cezası, 3 kişiye ise hasat geciktirme uygulanmıştır"

Hasat öncesi her üründen numune alındığını belirten Yıldız, “Hazırlanan taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı gereği ilimizde 2016 yılı üretim sezonunda kalıntı izleme programı dahilinde Domates, Hıyar, Marul, Kiraz, Şeftali, Ayva, Roka ve Tere ürünlerinden hasat öncesi numune alınmaktadır. Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 41. Maddesinin ç) bendine göre idari para cezası uygulanacaktır. Alınan numunelerde yapılan analizler sonucunda “Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği” ne uygun olmadığı tespit edilirse; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39. maddesinin 1. fıkrasının (j) bendi gereğince 1.546,68 TL. idari para cezası uygulanmaktadır. İlimizde 2016 yılı içerisinde şuana kadar 6 kişiye idari para cezası 3 kişiye ise hasat geciktirme uygulanmıştır. Denetim programı sayesinde; Bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla hasat edilmek üzere olan bitkisel ürünlerin hasat edilmeden önce denetlenmesi sağlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca bitli koruma ürünlerinin, teknik talimatlara uygun olarak doğru dozda, doğru zamanda uygulanmasının hem üretici sağlığı açısından hem de tüketici sağlığı hem de maliyetin düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun, insana ve doğaya gösterilmesi gereken bir sorumluluk olup, ihmalini vebal olarak gördüğünü belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile