Bilecik’teki 200 Yıllık Tarihi Hamam Restorasyon Bekliyor
Bilecik şehir merkezinde beton yığınları arasında kalan ve mülkiyeti özel şahsa ait olan iki asırlık tarihi Baki Hamamı restore edilmeyi bekliyor.
Bilecik’te tarihi nitelikli hamamlardan birisi olan, 2009 yılında çöp ve moloz artıklarıyla dolu olan tarihi hamamda, Bilecik Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmaları başlamış iç ve dışı otlardan, molozlardan temizlemeye başlanmıştı. Ecdat yadigarı olan Osmanlı dönemine ait 200 senelik tarihi yapının Edebali vadisinde bulunan Emirler hamamı ile aynı planda inşa edildiği belirtiliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak yapılan Baki hamamının, soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, su deposu ve külhandan meydana gelen kısımları yıkılmış durumda. İç mekanı temizlendikten sonra soyunmalık kısmı da ortaya çıkan, ahşap olan üzeri Yunan işgalindeki yangında yok olan yapının üst kubbelerinin de yıkıldığı, sadece kubbe etekleri kaldığı belirtiliyor.
Temizlenip restorasyonu yapılamayan tarihi hamamın içi, aradan geçen 5 sene içersinde çöp, moloz ve ot artıklarıyla tekrar dolmuş duruma geldi. Kentin merkezinde bulunan etrafı demir parmaklıklarıyla çevrili, virane halde beklemekte olan tarihi hamamın bir an önce aslına uygun bir şekilde restore edilerek Bilecik’in turizmine kazandırılması bekleniyor.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Bilecik Müze Müdürlüğünde görevli Uzman Arkeolog Abdurrahman Aktaş, ”Buranın arazinin mülkiyeti vatandaşa aittir. Vatandaş bize talepde bulundu ve 5 yıl önce 2009 yılında biz kazı ve temizleme çalışmalarını başlattık. Şahsın katkılarıyla bu kazı çalışmaları yapılıyordu. Fakat şahıs mali çalışmalar için desteği yarım bıraktı. Kendisi ile iletişim kuramadık, birden bire kayboldu. Bu konu için Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğüne gerekli yazı yazılarak bilgi verildi.
Bize böyle konular üzerinde talepler geldiğinde sadece kazı çalışmalarını yapıyoruz. Restorasyon işini Vakıflar Bölge Müdürlüğü üstleniyor” şeklinde belirtti.