Big Tent Etkinliği'nde konuşan Acarer, Türkiye'de ICT sektörünün cirosunun yıl Sonunda 44-45 milyar dolara ulaşabileceğini belirtti.
Türkiye'de geniş bant kullanıcılarının yaklaşık 19,4 milyon ve penetrasyon oranının ise yüzde 62 olduğunu vurgulayan Acarer, ''Türkiye ile ilgili istatistikler güncel değil. Bu nedenle yansıyan değerleri Türkiye'nin bir ölçüsü olarak kabul etmiyorum. Türkiye ile ilgili istatistikler inanıyorum ki iki yıl öncesinin istatistikleridir. O nedenle Türkiye ile ilgili uluslararası internet istatistiklerinin hiçbirini kabul etmiyorum. Türkiye'deki penetrasyon oranı Avrupa ortalaması civarındadır ve hatta birçok ülkeden daha üsttedir'' şeklinde konuştu.
Acarer, Türkiye'de internet kullanıcıların 55 milyon olduğunu, dünyada ortalama olarak internet kullanım süresinin 24 saat, Avrupa'da 26 saat ve Türkiye'de ise 27 saat olduğunu belirterek şunları kaydetti:
''Data trafiğindeki artışa dikkati çekmeliyim. Bizim gerek sabit gerek mobil şebekelerimizin çok kısa bir süreç içerisinde belki de kitlenmesine yol açacak ve mutlaka yatırım yapmamızın gerektiği bir husus olarak görüyorum. Son 2 yıl içinde Türkiye'deki data trafiği 15 kat arttı. Ses gelirleri toplam operatörlerin gelirleri içinde yüzde 75'den yüzde 65've düştü. Buna karşın data gelirleri ise yüzde 14'den yüzde 21'e çıktı. Bu bir değişim sürecini gösteriyor.
Abone başına aylık ortalama konuşma süresi 299 dakika. Bu üçüncü çeyrek verisi. Dördünce çeyrekte bunun da artacağını düşünüyorum. 2013 Şubat ayında dördüncü çeyrek verilerini ilan ettiğimizde bunu rakamın 319 dakika olacağını düşünüyorum.''
-''Data trafiği bu şekilde artarsa çok değil 2-3 yıl içinde trafikte sıkışmalar olacak''-
Dünyada en gelişmiş mobil kapsamanın Türkiye'de olduğunu ifade eden Acarer, ''Türkiye'ye her yıl giren 16-17 milyon telefonun yaklaşık yarısı smart telefondur. Yani mobil internet abonesi potansiyeline sahip telefonlardır'' dedi.
Son on yılda Türkiye'de bilişim teknolojileri konusunda önemli adımların atıldığını, bunların başında evrensel hizmet fonunun kurulmasının geldiğini anlatan Acarer, bu fondan okullara ve üniversitelere internet ulaştırıldığını ve 16 büyükşehirde tren istasyonlarına ve havaalanlarına internet erişim noktalarının oluşturulduğun belirtti.
Acarer, ''Sabit ve mobil internet ücretleri yüzde 15 ve yüzde 25'den yüzde 5'e indirilerek eşitlendi. Bu internetin gelişmesi için yapılan en radikal değişikliktir'' şeklinde konuştu.
İnterneti geliştirmenin en iyi yolunun sabit ve mobil altyapının geliştirilmesi olduğunu dile getiren Acarer, şöyle devam etti:
''Şu anda Türkiye mobil kapsamının olduğu en iyi ülkedir. Mobil haberleşmede Türkiye çok iyidir. Ama data trafiği bu şekilde artarsa çok değil 2-3 yıl içinde trafikte sıkışmalar olacaktır. Bakanlığımız fiberin tesisi için çalışıyor. Uçaklarda ve yüksek hızlı trenlerde internetin kesintisiz verilmesi için ciddi bir yatırım yaptık. Güvenli internet kullanımı konusunda Türkiye ciddi adımlar attı. Şu anda 1,5 milyon güvenli internet kullanıcısı ve bu da 5 milyon kullanıcı demek. Ayrıca 60 binden fazla kuruluş güvenli internet kullanıyor ki bu bizi çok şaşırttı.''
Acarer, uluslararası kuruluşlardan ve özellikle Google'den Türkiye'de data centerlerin artırmasını bekledikleri ve internet dönüşüm noktalarının kurulmasını istediklerini belirterek, ''Türkiye'de biz hosting hizmeti vermek istiyoruz. Youtube'nin Türkçe arayüz kullanmasıyla ilgili attıkları adımları önemsiyoruz. Bir an evvel youtube.com.tr'nin hayata geçirilmesini bekliyoruz'' değerlendirmesini yaptı.
Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez ise internetin bilgiye erişimde ve toplulukların etkileşiminde sınırları ortadan kaldırdığına işaret ederek, ''Bugün bundan 10 yıl önce bilimkurgu olarak baktığımız olgular gerçeğe dönüşüyor. Teknolojinin gelişimi dijital devrimi hızlandırırken, dinamikler değişirken, tek bir amaç üzerine yoğunlaşıyor; topluluklar için bilgiyi erişebilir kılarak, dünyayı daha iyi bir hale getirebilmek...'' dedi.
Ülkeler için geleceğin internet dünyasında olduğuna inandıklarını belirten Hiçsönmez, ''Ülkemiz de genç nüfusu, güçlü ekonomisi ile bu anlamda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye'nin de parlayan yıldız ülke olarak büyümesini devam ettirmede internetin desteğine ihtiyacı var. İnternetin kullanımı daha 22 yıllık bir geçmişe dayanıyor. Türkiye'de internet kullanmayan yüzde 71,5'lik bir kesim var'' dedi.
Muhabir: Murat Birinci
Yayıncı: Affan Kulunyar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer Açıklaması
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye ile ilgili uluslararası internet istatistiklerinin hiçbirini kabul etmediğini söyledi.