Bilgi Üniversitesi'nde Tasarlanan Sensörle Orman Yanginlari Önceden Tespit Edilebilecek

Sensörün amaci, orman yanginlarinin baslamasinda etkili olan nem, sicaklik ve duman parametrelerinin ölçümlerinin takip edilmesiyle tehlikeli/kritik seviyelere ulastiginda çikabilecek yanginlara önceden müdahale etmek.

Istanbul Bilgi Üniversitesi (BILGI) Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi’ne bagli Genetik ve Biyomühendislik, Endüstri Mühendisligi ve Elektrik-Elektronik Mühendisligi bölümü ögrencilerinin tasarladiklari yeni teknolojik sensör ile orman yanginlari önceden tespit edilebilecek.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, dünyada birçok olumsuz etkiye sebep olan iklim krizinin sonuçlarindan biri de orman yanginlari. Degismekte olan iklim, orman yanginlarinin olusmasini tetikliyor. Bu olumsuz duruma son vermek üzere yolan çikan Istanbul Bilgi Üniversitesi ögrencileri disiplinlerarasi ders kapsaminda yeni teknolojik bir sensör tasarladi.

BILGI Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi’ne baglik Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Büsra Nur Kütük, Idil Salman ile Ayse Betül Levent, Endüstri Mühendisligi Bölümü’nden Seyda Nur Keklik ile Damlasu Türkoglu, Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü’nden ise Kaya Uras Tuzcuoglu’nun birlikte gelistirdigi disiplinlerarasi proje, BILGI Genetik ve Biyomühendislik ögretim üyesi Prof. Dr. Hatice Gülen’in danismanliginda yürütüldü.

- Enerjisini günesten aliyor

Söz konusu sensörün amaci, orman yanginlarinin baslamasinda etkili olan nem, sicaklik ve duman parametrelerinin ölçümlerinin takip edilmesiyle tehlikeli/kritik seviyelere ulastiginda çikabilecek yanginlara önceden müdahale etmek. Böylelikle bitkilerin ve o habitatta var olan canlilarin yasam kaybinin önlenmesi hedefleniyor. Dijital tasarimi yapilan cihaz, enerjisini günesten aliyor.

Halihazirda var olan ve kullanilan bu tarz sensörler sahip olduklari termal kamera teknolojisi sayesinde yüksek maliyet içerdikleri için her yesil alanda yaygin bir sekilde kullanilmiyor. Örnegin, Ispanya’da 210 hektarlik alana yerlestirilen 96 adet cihaz bulunuyor. Bu cihazlar, uzaktan sicaklik, nem, CO, ve CO2 miktarlarindaki degisime göre aktif oluyor. Dünyadan bir diger örnek ise Kalifornya’da bulunan ve bazilarinda GPS alicisi olan sensörler. Diger örnekten farki ise bu sensörler sicaklik, bagil nem, barometrik basinç sensörleri kullanilarak dizayn ediliyor. Türkiye’de de Antalya/Kumluca da bulunan Rhodiapolis antik sehri etrafina ve Bogaziçi Üniversitesi kampüsünde pilot uygulamalar bulunuyor.

- 40 derece üstü sicaklik durumunda sensör harekete geçiyor

Cihazin ölçüm yaptigi parametreler olarak nem, sicaklik ve duman olmak üzere üç kola ayriliyor. Bunlar iklimsel veriler olabildigi gibi bitkisel parametreleri de içerebiliyor. Yüzde 20’nin altina düsen nem miktari, 40 derecenin üstüne çikan sicaklik ve ortaya çikan duman sonucu sensör harekete geçiyor ve bir alarm sistemine baglaniyor. Cihazda agaçlara yerlestirilmek üzere sensör ve bir günes paneli, topraga yerlestirip nem miktarini ölçmek üzere bir FC-28 sensör ve lokasyon tespit edebilmek adina GSM/GPS kart yer aliyor. Cihazin aktif oldugu alan ise alarm sistemini harekete geçirecek uygunluktaki madde seviyelerini ölçtügü anda yanginin yeri ve büyüklügü gibi veriler monitörlerinde bir uyari olusturuyor. Bu nedenle yangin büyümeden, ormanlar ve canlilar geri dönüsü olmayacak bir zarar görmeden durumun önüne geçilebiliyor. Cihaz gerekli dogru kosullarda kullanildiginda yangin riski önceden tespit edilip önlem aliniyor. Buna ek olarak olusan yanginlar baslangiç asamasinda erken dönemde tespit edilebileceginden erken müdahaleyle yangin büyümeden kontrol altina aliniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile