Bilgisayar Oyunuyla Derslerin Kolay Anlaşılmasını Sağlayacak

Ağrı'da bir lise öğrencisi, geliştirdiği bilgisayar oyunuyla "periyodik cetvel" gibi zorlu konuların daha rahat öğrenilmesini sağlıyor.

Ağrı Türk Telekom Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Mustafa Berk Keleş'in (15), "3D Element Eğitsel Oyun Tasarımı" adlı projesi birçok şirketin ilgisini çekiyor.
Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimle eğlenceyi bir araya getiren bilgisayar oyunu yazılımının TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Bilgi Yarışması'nda bölge birincisi olduğunu söyledi.

Çalışmasıyla eğitsel oyunlarla öğretimin çok daha kalıcı bir şekilde sağlanabildiğini ifade eden Keleş, "Bu çalışmalar dünyada çok nadir. Bir tanesini ülkemizde biz yaptık. Bu ilk defa yapılan eğitsel öğrenim çalışması tamamen özgün bir çalışma. İçerisinde yapay zeka sistemlerinden tutun ondan sonra öğretimin sunulmasına dahil her şey bize özgün bir şekilde yapıldı" dedi.

Hazırladığı çalışmanın klasik oyunlardan ayıran sistemler olduğunu anlatan Keleş, şöyle konuştu:
"İçerisindeki yapay zeka teknolojileri oyun sürekliliğini sağlayan ve değişken bir yapıya sahip ve sürekli değişiyor. Bu sayede istediğiniz yerde istediğiniz kadar kimseye bağlı olmadan öğretiminizi sınırsız bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Projeyi hazırlarken zorluklarla karşılaştım. Bu zorlukların aşılması kolay değildi. Ben akademisyen bir aileden geliyorum ve onların destekleri sayesinde çok kısa sürede acayip şekilde geliştim. Oyun motorunu kullanmak iyi bir yazılım ve tasarım bilgisi gerektiriyor. Ben de bunların hepsine sahibim. Zamanla kendimi geliştirerek program programı açtı. Programın yazılım eksikleri programı açtı. Birçok tasarım programını hakim bir şekilde kullandım."
Oyunun eğitsel olduğunu, periyodik cetvel gibi zorlu konuların daha rahat öğrenilebildiğini anlatan Keleş, "Çocukların bilgisayar başında geçirdikleri zaman dilimi pek olumlu yönlerini ortaya çıkarmıyor. Onları sosyal ortamdan koparmamak ve aynı zaman da ders ortamından da geri kalmamaları gerekiyor. O yüzden bu geliştirdiğim proje sayesinde eğlence zamanları farkında bile olmadan öğrenim zamanına çevriliyor" ifadelerini kullandı.
Keleş, proje sayesinde birçok şirketle görüştüğünü, teklifler aldığını belirterek, "Yurt içi ve yurt dışında çalışmalarım var. Bu proje dünyada çok az kişinin yapabileceği ve çok az kişinin üzerinde çalıştığı üst düzey bir proje oldu. Bu nedenle Avrupa Birliği'nden derece alabileceğimize inanıyorum. Avrupa Birliği jürileriyle konuştum ve kendileri de gerçekten projemi beğendiler. Avrupa seçmelerinden geçersek derece getireceğimize inanıyorum" dedi.

Proje danışmanı ve bilgisayar öğretmeni Mehmet Aşık Adıgüzel ise projenin çok önemli olduğunu, Arupa elemelerine katılmak için ilgili yerlere başvuruda bulunduklarını söyledi.

Başvru sonuçlarının Kasım ayı içerisinde belli olacağını anlatan Adıgüzel, çalışmanın Avrupa'da ses getireceğine inandıklarını vurguladı.
Türkiye'de ve dünyada oyunlara olan ilginin gittikçe artığına dikkati çeken Keleş, "Dolayısıyla acaba öğrenciler oyun oynarken farkında olmadan eğitsel içerikleri nasıl öğrenebilirler. Oyun oynarken öğrenebilir mi? Biz de bunu göz önünde alarak eğitsel içeriği oyun içerisinde kullandık. Bütün dersler için geçerli bu oyun fakat biz kimyanın en soyut ve karmaşık bir konusu olan periyodik cetveli ele aldık. Biz bu konuyu öğrencilere nasıl somutlaştırabiliriz diye oyun içerisinde kullandık" dedi.

Adıgüzel, çalışmanın Fatih projesinde yer alan eğitsel oyun teknolojileri kısmındaki çalışmalara önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile