Bilgisayar Oyunuyla Fizik Tedavi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazihan Alankuş'un hastaların rehabilitasyon egzersizleri yaparken oyun oynayıp puan kazanmasını sağlayan bilgisayar oyunu geliştirdiği bildirildi.

Alankuş, yaptığı yazılı açıklamada, felç geçiren hastaların tedavisine yönelik bir proje üzerine yöneldiğini kaydetti.

Felç geçiren hastaların rehabilitasyon egzersizlerinin oyunla motive edici bir hale getirilebilmesi için çalıştığına işaret eden Alankuş, şu ifadeleri kullandı:
"Hastaların her gün aynı egzersizi yüzlerce kez yapması gerekiyor. Böyle olunca fizyoterapistlerle çalışarak bilgisayar oyunu geliştirdik. Oyunda, uçan bir balon var. Hasta vücuduna takılan bir hareket sensörü sayesinde oyunu oynayabiliyor. Hasta kolunu kaldırdıkça oyundaki uçan balon yükselip alçalıyor. Hasta vücudunu yana yatırırsa balon da yana yatıyor ve puan kaybettiriyor. Hasta, ancak vücudunu düzgün tutarak kollarını yukarı-aşağı oynattığında ödüller kazanıyor. Böylece egzersizler daha düzgün yapılıyor."
- TÜBİTAK projesi oldu
Hastanın 6 hafta boyunca her gün 1 saat oyunu oynaması sonucunda hareketlerinde gözle görülür ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Alankuş, hareket algılayıcılar sayesinde hastanın yanlış hareket yaptığında sistemin uyarı verdiğini, oyunda puan kaybettiğini açıkladı.

Oyunda hasta hareket ettiği sürece balonların yükseldiğini, engellerin bulunduğunu bunun yine hareketlerle aşıldığını kaydeden Alankuş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Amacımız hastanın hareketlerini düzgün şekilde yapmasıdır. Şimdi çalışmamızda bir adım daha ileri giderek, TÜBİTAK projesi geliştirdik. 2 yıl sürecek projemiz kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile birlikte çalışacağız. Psikoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Çetinkaya ve Doç. Dr. Seda Dural ile birlikte yazılımı geliştireceğiz. Psikoloji Bölümümüzdeki beyin görüntüleme cihazını kullanarak, bu öğrenmeler beyinde gerçekleşiyor mu, hangi ölçüde gerçekleşiyor araştıracağız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile