Bilgisayarlarda Tamir Ve Ikinci Ele Ragbet Artti

Bilgisayarlarda Tamir Ve Ikinci Ele Ragbet Artti

Pandemi sonrasi dolar kurunun degiskenlik göstermesiyle birlikte elektronik cihazlarda maliyetlerin yükselmesi, elindeki eski ürünün degerini bilmeyi ögretti. Bu baglamda ikinci el bilgisayar alirken ve bilgisayarin ne zaman tamire ihtiyaç duyulmasi gerektigine uzman mühendis dikkat çekti.

Ikinci el bilgisayar ile sifir bilgisayar arasinda neredeyse yari fiyatina kadar inen bir fark söz konusu. Buna bagli olarak bilgisayar tamircilerinde yenileme ve ikinci el ticareti hareketlendi.

Fiyat ve maliyetlerin yükselmesiyle sadece ikinci ele yönelimin olmadigini ve tamire de yönelimin oldugunu belirten Bilgisayar Mühendisi Siraç Aykanat, özellikle pandemi döneminde bu artisin basladigini söyledi.

Laptop bilgisayarlarin 2 yilda bir bakiminin yapilmasiyla ömrünün ortalama 15 yil olabilecegine deginen Aykanat, “Masaüstü bir bilgisayarlarin ortalama 15-20 yila kadar ömrü olur. Masaüstü bilgisayarlarda kolay kolay sorunlar çikmiyor. Ama laptoplar ortalama 10-15 yil arasi kullanilabilir. Tabi kullanici hatasi olmadan bilgisayar kullanilirsa bu yil araliginda ömrü olur. Laptoplarin 2 veya 3 yilda bir de bakimi yapilirsa rahat bir sekilde dedigimiz yil kadar ömrü gider” dedi.

Bilgisayar fiyatlarinin 180 bin Türk Lirasina kadar çikabildigini ifade eden Aykanat, “Bilgisayar fiyatlari dolar endeksli oldugu için net bir fiyat veremiyoruz. Ama su anda en düsük bilgisayar fiyati 6 binden basliyor ucunu alamadan 100 ile 180 bine kadar çikiyor. Insanlar ister istemez kendi bütçesine göre cihaz seçiminde bulunuyor. Kisaca söyle söyleyeyim, is görebilen bir bilgisayar minimum 20 bin Türk Lirasi olmus. Ikinci el bilgisayarlar ise sifira göre çok daha uygun. Yari fiyatlara kadar düsebiliyor. 2. el piyasasi çok hareketli oldugu için kimi zaman cihaz bulamaz hale geliyoruz” diye konustu.



“Internet üzeri ticarete dikkat edilmeli”

“Pandemi döneminde kullanicilar artik internet üzerinde alisveris yapmaya basladi.

Bu aliskanlik devam da ediyor. Tabi ki bu en dogal haklaridir” ifadelerine yer veren Aykanat, sözlerini söyle tamamladi:

“Bu ticareti internet üzerinden yapmadan önce muhakkak firma ile görüsmeleri ve firmanin saglamligini teyit etmeleri bu anlamda kendileri için çok önemlidir. Ama en sagliklisi yakindaki magazadan ürün alinmasidir. Çünkü internetten alisverislerde dolandiricilik ve yanlis ürünün gönderilmesiyle çogu zaman karsilasiyoruz. Bunun önüne geçebilmek için yüz yüze ticaret yapilsa daha saglikli olur.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile