Bilim Adamindan Korkutan Açiklama, 'Akdeniz Iklimi Sicaklik Artislariyla Birlikte Karasal Iklime Dogru Ilerliyor'

Bilim Adamindan Korkutan Açiklama, 'Akdeniz Iklimi Sicaklik Artislariyla Birlikte Karasal Iklime Dogru Ilerliyor'

Iskenderun Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Abdulla Sakalli, bu yil sicakliklarin geçtigimiz yillara oranla 4 ila 6 derece arttigini belirterek hava sicakliklarindaki artislarla birlikte Akdeniz ikliminin karasal iklime dogru ilerledigini söyledi.



Dogu Akdeniz ve Hatay’da ilkbahar mevsimine girmesiyle sicakliklar artmaya basladi.

Depremin vurdugu Hatay’da, gündüz saatleri adeta yaz mevsimini aratan sicaklik varken gece saatlerinde kis mevsimini hissettiren hava durumu yasaniyor. Iskenderun Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Abdulla Sakalli, yasanan hava degisimine iliskin açiklamalarda bulundu.

Iskenderun Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Abdulla Sakalli, bu yil yaklasik 4 ila 6 derece arasinda sicaklik artisinin olduguna dikkat çekerek Akdeniz ikliminin yavas yavas karasal iklime dogru ilerledigini dile getirdi. Ayrica iklim degisikliginin zaman geçtikçe daha da artacagini ifade eden Sakalli, hava kirliliginin artmasi ve doga tahribatina devam edilmesi iklim degisikligini arttirdigini söyledi.



“Yagis miktarinda degisikligin olmamasina ragmen bu yagisin düsme periyotlarin da çok büyük degisiklikler var”

Yagis miktarinin degismemesine ragmen yagis periyodunun degistigine dikkat çeken Doç. Dr. Abdulla Sakalli, “Özellikle son 30 yilda sicaklik artisi, diger aylara göre ortalamanin bayagi üzerinde seyrediyor. Bu yil yaklasik 4 ila 6 derece arasinda bir sicaklik artisi gördük. Bu durum Akdeniz ikliminin yavas yavas karasal çöllesen bir iklime dogru ilerliyor. Çünkü bizim en büyük sikintimiz yagis araliklarinin degismesi ve yagis rejiminin degismesidir. Bir yilda buraya düsen yagis miktarinda, çok fazla degisiklik yok. Son 30 yili inceledigimizde global su bütçesini modelledigimiz yayinimiza göre özellikle, Iskenderun ve Akdeniz bölgesinde düsen yillik yagis toplaminda herhangi bir degisiklik yok. Bu degisikligin olmamasina ragmen bu yagisin düsme periyotlarin da çok büyük degisiklikler var. Yagis periyotlarindaki degisim beraberinde güçlü kurak periyotlari dogurmaktadir” dedi.



“Iklim degisikligini etkileyen faktörler artarak devam ediyor”

Iklim degisikliginin çesitli etmenlere göre artigini belirten Doç. Dr. Abdulla Sakalli, “Iklim degisikligini etkileyen faktörler artarak devam ediyor. Iskenderun ilçesindeki; hava kirliligi , doganin tahribati, tas ocaklarinin faaliyet göstermesi ve buna benzer etmenlerle iklim degisikliginin etkilerini daha da artirarak karsimiza çikaracaktir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile