Bilim Adamindan 'Zehirli Denizanasina Dokunmayin' Uyarisi

Bilim Adamindan 'Zehirli Denizanasina Dokunmayin' Uyarisi

Akdeniz kiyilarini kaplamaya baslayan denizanalarina karsi vatandaslara tavsiyelerde bulunan Iskenderun Teknik Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Cemal Turan, göçmen denizanalarinin zehirli olduguna dikkat çekerek vatandaslarin kesinlikle dokunmamasi gerektigini söyledi. Prof. Dr. Turan, denizanasina temas halinde bölgenin tiras köpügüyle kaplanarak, kredi kartiyla vücuda temas eden zehirli kapsüllerin siyrilmasi gerektigini söyledi.

Akdeniz kiyilarinda geçtigimiz hafta ölü denizanalari görülmeye baslanmisti. Akdeniz’e kiyisi olan Hatay’in Samandag ve Iskenderun ilçelerinde de sahilde ölü denizanalari görülmüstü. Hatay Iskenderun Teknik Üniversitesi (ISTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cemal Turan, denizanalarinin bazi türlerinin zehirli olduklarina dikkat çekerek, kesinlikle dokunulmamasi konusunda uyarida bulundu. Dokunulmasi durumunda yapilmasi gerekenleri anlatan Prof. Dr. Turan, “Göçmen denizanasi dedigimiz Kizildeniz göçmeni olan zehirli bir türdür. Alt kisminda tentakül dedigimiz uzantilar vardir ve bu uzantilar çok zehirlidir. Kesinlikle dokunulmamalidir, yoksa insan vücudunda büyük tahrisler olusturur. Herhangi bir sekilde uzantilara temas etmesi halinde bazi ilk yardim önlemleri gerekiyor. Kesinlikle tatli su ile yikanmamali, ovusturmamalidir ve o bölge kasinmamalidir. Ilk uygulayacagi seylerden bir tanesi pamukla, sirke suyuyla tahris olan bölgeye 20 dakika tutulabilir. Bu bölgede binlerce toksinler nüksetmistir ve o bölge içerisindedir. Temas halinde deri altina ve deri içine girer. Onun için temas eden bölgeye tras köpügü sikilarak, kredi kartiyla siyrilmasi gerekir ve bu sekilde o bölgede bulunan nematosit dedigimiz zehirli kapsüller temizlenmis olur” dedi.



“Denizlerimizde bulunan denizanasi türlerinden bazilari zehirli, bazilari da özellikle balikçilik ve deniz ekosistemi açisindan büyük tehlike tasiyor”

Denizanalarinin siklikla görülmeye baslanmasinin en önemli nedeninin küresel isinma oldugunu ifade eden Prof. Dr. Turan, “Diger sebepleri ise; kirlilik, genel anlamda asiri balik avciligi, top predatör dedigimiz avlayicilarin ortamdan asiri baligi çekmesi. Bunlarla beslenen birçok balik türü, canli ve memeli ortamdan çekilmis durumda. Mesela deniz kaplumbagasi, denizanalari yiyen türlerden bir tanesi. Maalesef iste bunun sonucu olarak küresel iklim degisikligiyle Kizildeniz’den gelen göçmen denizanasi Kizildeniz türüdür. Küresel iklim degisikligiyle Kizildeniz’den Israil, Ürdün, Suriye ve Türkiye’ye gelmis zehirli bir türdür. Iklim degisikligi sebebiyle bu yilin soguk geçmemesi, denizlerde denizanasi patlamasini tetikledi diyebiliriz. Tabii ki bu genelde yazin oluyor, muhtemelen bu yaz da temmuz aylarinda tekrar patlama olasiligi bulunmakta. Geçenki yillarda hiç kimse denize giremedi. Iskenderun, Antalya, İçel körfezinde bu denizanalari bir ay yogun sekilde kiyilarda görüldü” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile