Bilim Adamlari 'Kiyamet Buzulunu' Kesfe Gidiyor

Bilim Adamlari 'Kiyamet Buzulunu' Kesfe Gidiyor

Antarktika’da “Kiyamet buzulu” olarak ta bilinen Thwaites buzulunda arastirma yapmak amaciyla 32 bilim adami, 2 ay sürecek göreve çikiyor.

Küresel isinma nedeniyle Antarktika’da bulunan Thwaites buzulunda erime meydana geldigini söyleyen yetkiler, buzulun tamamen erimesi durumunda deniz seviyesinin 65 cm yükselecegini belirtiyor. Bilim adamlari, 32 kisiden olusan bir ekiple bugün, Thwaites buzulunda arastirma yapmak için dünyanin ulasilmasi en zor olan yerine giderek 2 ay boyunca buzulda arastirma yapacak. ABD ve Birlesik Krallik’in ortak oldugu ve 50 milyon Dolar ayrilan görevde bilim adamlari, Thwaites buzulundaki su sicakligini, buz kalinligini ve deniz tabanini arastirarak buzda meydana gelen çatlaklara bakilacak.

Göteborg Üniversitesindeki yetkili Anna Wahlin, Thwaites buzulunun gelecekte belirsizlige yol açtigini ve ulasimin çok zor olmasi nedeniyle de arastirma yapilamadigini söyledi.

Wahlin, Thwaites buzulunun artik eskisi gibi görünmedigini, pürüzsüz bir cam gibi olup kati bir buz gibi görünmedigini söyledi.

2019 yilinda bir ekiple beraber Thwaites robotik bir gemiyle arastirma yapan ekibin içinde yer aldigini ancak buzula inerek arastirma yapilmadigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile