Bilim Dünyasi Türk Somonu Çalistayinda Bulustu

Bilim Dünyasi Türk Somonu Çalistayinda Bulustu

Sinop’ta düzenlenen ‘1. Türk Somonu Çalistayi’ bilim dünyasindan 80 akademisyen ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Çalistayda Türk somonunda daha büyük üretimde karsilasilacak sorunlar, ihracat ve isleme konulari ele alinacak.

Sinop Üniversitesi (SNÜ) ile Samsun ve Sinop Illeri Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Birligi tarafindan 4-6 Ekim tarihleri arasinda Ahmet Muhip Diranas Uygulama Oteli’nde çalistay düzenlendi.

80 bilim insani ve su ürünleri sektör temsilcilerinin bir araya geldigi çalistayda Türkiye’nin ekonomisine büyük katki saglayan yerli üretim Türk somonunun geçmisi ve gelecegi ele alindi.

Samsun ve Sinop Illeri Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Birligi Baskani Osman Parlak, Sinop’ta yapilan çalistayin Türkiye’de su ürünleri sektörü açisindan büyük öneme sahip oldugunu kaydetti.

Parlak, “Bu çalistay için 80’e yakin bilim insaninin olusturdugu bir gruptan 10 komisyon çikmis, 10 tane rapor hazirlanmis ve bu raporlar görüsülecektir. Raporlarda Türk somonunun daha büyük üretimler yaparken ne gibi sorunlarla karsilasacagi, üretim, ihracat ve isleme konulari tartisilacak. Türk somonu yavru ve yumurta sorunlari tartisilacak. Daha çok yetistirmek istedigimiz yumurta ve damizlik sorunlari burada bakanlik yetkililerine iletilecek. Kapali sistemlerde ileri aritma sistemleri kullanarak sifir atikla bir uygulama yapmak istiyoruz ve buna da Sinop’ta baslamak istiyoruz. Nitekim su anda Sinop’ta 3 müracaat var ve kapali sistemlerde 12 ay yetistirecegimiz baliklari yine kasim ve mayis ayi arasinda denizde büyütecegiz. 3,5 kilonun üzerinde yetistirip hem yurt disina satacagiz, hem üretim hem ihracat hem de istihdam meydana getirecegiz” diye konustu.

Çalistayin iki gün boyunca sürecegini dile getiren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgin, “Türk somonu gerek Türkiye açisindan gerekse dünya açisindan önemli bir balik türüdür. Her geçen gün Türk somonunun üretilmesinde daha fazla katki saglanmasi ve vatandasimizin daha fazla bilinçlenmesi için bu çalistay önem arz edecek” seklinde konustu.

Sinop Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Hülya Turan, “Türk somonu, hepimizin bildigi gibi büyük gökkusagi alabaligi ile ilgili olarak su anda Türkiye markasi ve gelecekte de dünya markasi olma yolunda ilerliyor. Ülkemizde hem yetistiricilik hem avcilik yoluyla elde edilen gelirin son yillarda hem üretim hem ihracat miktari olarak artmasinda çok önemli bir paya sahip. Samsun ve Sinop Illeri Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Birliginin bizden Türk somonuna dair yapmak istedikleri bilimsel arastirmalari planlayip ortaya koyarak birlikte hem yeni ürün gelistirme hem baligimizi daha iyi nasil tüketebiliriz bunlari degerlendiriyoruz” dedi.

Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altug Atalay, konusmasinda Türk somonunun diger somon üretici ülkelerin arasina hizli giris yaptigini ve ciddi ihracat kapasitesine ulastigini belirterek, “Geçen ayin rakamlariyla neredeyse 200 milyon dolar civarinda ihracat yapilan, çok kisa bir süre içerisinde 1 milyar dolar sadece bu bölgeden ihracat yapabilecegimiz büyük bir sektör olustu. Dünyada zaten levrek ve çipurada bir numara oldugumuz gibi, alabalikta dünyada ikinci sirada oldugumuz gibi Türk somonunda da ismimizi yazdirmis ülkeler arasina girdik. Bunu hep beraber basardik, hocalarimiz ile girisimcilerimiz olmasaydi ne kadar yapilabilirdi” ifadelerini kullandi.

Programa ayrica Vali Yardimcisi Abdullah Sahin, Sinop Belediye Baskan yardimcisi Hüseyin Minoglu, Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Diler, Su Ürünleri Yetistiricileri Üretici Merkez Birligi Yönetim Kurulu Baskani Faruk Coskun, sektör temsilcileri, akademik ve idari personel katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile