Bilim Fuarında Güneş Enerjili Akülü Araba İlgi Gördü

Bitlis 100. Yıl Atatürk Ortaokulunda TÜBİTAK desteğiyle açılan 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda güneş paneliyle çalışan akülü araba ilgi çekti Okul Müdür Yardımcısı Öncü: 'Bu fuarla öğrencilerin araştırması, geliştirmesi ve bir ürün ortaya koyması amaçlanıyor. Okul olarak ilk kez böyle bir etkinlik düzenledik. Bundan sonra da bu projeleri gerçekleştireceğiz'

Bitlis'teki 100. Yıl Atatürk Ortaokulunda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı' açıldı.

Öğrencilerce hazırlanan ve okulun spor salonunda sergilenen 32 eser arasında 'Güneş Enerjisiyle Çalışan Akülü Araba' projesi yoğun ilgi gördü.

Çocuklar için tasarlanan, ileri ve geri vitesi bulunan akülü araba, üzerine yerleştirilen güneş enerjisi paneli yardımıyla çalışıyor.

Okul Müdür Yardımcısı Selami Öncü, yaptığı açıklamada, okulun TÜBİTAK ile imzaladığı protokol kapsamında 32 proje sergilediğini söyledi.

2015-2016 eğitim öğretim yılında 120 öğrenci ve 32 öğretmenin projeleri hazırladığını ifade eden Öncü, şöyle konuştu:

'Hazırladığımız projeleri öğrencilerimize ve vatandaşlara sunuyoruz. Projeler arasında en yoğun ilgi gören ve dikkat çeken güneş enerjisiyle çalışan akülü araba oldu. Projenin çalışma sistemi ise güneş paneline gelen elektriği aküye aktararak, güneş enerjisiyle çalışan bir araba geliştirdiler. Bunun dışında yaptığımız 32 projemiz var. Bu fuarla öğrencilerin araştırması, geliştirmesi ve bir ürün ortaya koyması amaçlanıyor. Okul olarak ilk kez böyle bir etkinlik düzenledik. Bundan sonra da bu projeleri gerçekleştireceğiz. Üç gün sürecek sergimizde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.'

Akülü arabayı yapan öğrencilerden Hüseyin Ali Uğurlu ise güneş enerjisiyle çalışan araba üreterek, insanlara ekonomik açıdan katkı sunmayı amaçladıklarını bildirdi.

Uğurlu, 'Güneş enerjisi paneline belki bir seferinde 500 lira vereceksiniz. Ama uzun bir süre elektrikten tasarruf edeceksiniz. Bu nedenle insanlara faydalı olabileceğimizi düşündüğümüz bir araç yaptık. 80 watlık güneş enerjisi paneli kullandık. Arabamız 12 voltluk enerji üretmekte. Bu ürettiği enerjiyi hem kullanıyor hem de depoluyor' dedi.

- 'Elektrikten tasarruf ediyoruz'

Öğrencilerden Kutlucan Önder de akü dolduğunda arabanın yaklaşık 3 saat kullanılabileceğini söyledi.

Önder, 'Yaptığımız projenin ileri ki zamanlarda insanlara faydası olacak. Çok iyi yerlere geldiğimizde ve maddi durumumuz iyi olduğunda bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Güneş olmadığı zaman güneş panelini çıkarabiliyoruz. Arabanın üzerine yerleştirdiğimiz güneş paneli çocukları güneşten koruyor. Ayrıca elektrikten tasarruf ediyor ve doğal bir enerji kaynağıyla arabamızı çalıştırıyoruz.' ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile