Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin gelişmesi ve ilk 10 ülke arasında yer alması için eğitimde ezberci müfredatın yerine bilime ve 'bir buluş da sen yap' dönemine geçilmesi gerektiğini belirtti.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2014-2015 Yılı Akademik Dönemi açılışına katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, yeni akademik yılın tüm eğitim camiasına hayırlara vesile olması temennisinde bulundu

Açılış konuşmasının ardından temsili ilk dersi anlatan Bakan Işık, Türkiye’nin gelişmesi açısından yatırımların Ar-Ge, inovasyon ve nano teknoloji alanlarına yöneltilmesi gerektiğini belirterek, "Gelişim için gayri safi yurtiçi hasılanın en az yüzde 3’ü kadarını hedef olarak Ar-Ge çalışmaları için ortaya koyduk. Burada önemli olan Ar-Ge harcamasının 3'te 2’sinin özel sektör 3'te birinin de kamu aracılığıyla yapılmasını hedefliyoruz. Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ama bu sadece kaynak aktararak yapabileceğimiz bir işlem değildir. Mutlaka tüm yönleriyle Ar-Ge ve inovasyon eko sistemi oluşturmalıyız. Yenilikçi ve gelişimci toplum yapısına geçmeliyiz. Artık 'başıma icat çıkarma' dönemini bırakıp 'bir buluş da sen yap' dönemine geçmeliyiz. Eğer bu döneme geçersek orta gelir tuzağından kurtuluruz. Sürdürebilir bir kalkınma ve ilk 10 ülke arasına girmeyi bu şekilde sağlayabiliriz" dedi.

"EĞİTİM SİSTEMİMİZ HALEN EZBERCİ ANLAYIŞLA DEVAM EDİYOR"
Yatırımların eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Işık, halen ezberci müfredatın yerinin fazla olduğunu belirtti.

Eğitim sisteminin dünyadaki gelişmiş eğitim sistemlerine göre uyarlanması gerektiğini dile getiren Bakan Işık, "Değerler eğitimi, beceri eğitimi ve onun üzerine bilgiyi getiren eğitim sistemini getirmeliyiz. Bilimi küçük yaşta çocuklarımıza sevdirmeliyiz. Bilimsel düşünceyi çocuklarımızın temel amaç gayesi olarak benimsemesini sağlamalıyız. Her yana yatırım yapmaya ülkemizin kaynakları yeterli değildir. Belli alanlar belirlenerek pazar odaklı yatırımlar yapılmalıdır. Biyoteknoloji ve nano teknoloji ilk hedefimizdeki yatırım yapılacak alanlarımızdır. Özellikle yenilikçi toplumsal kültürü oluşturmalıyız. Eğitimde gençlerimizi kültürle yetiştirecek bir müfredatın benimsenmesi bizim için çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

"KPSS İLE KAMUYA KAPAĞI ATMA ANLAYIŞINI BIRAKMALIYIZ"
Eğitim sisteminde KPSS odaklı zihniyetin yerleşmesini eleştiren Bakan Işık, "Üniversiteyi bitiririm KPSS sınavına girerim bir kamu kuruluşuna kapağı atarım anlayışını bırakmalıyız. Üniversiteyi bitirene kadar çalışıp gayret ederek üniversiteyi bitirince kendi işimi kurup hem kendim çalışırım hem de yanımda birkaç kişiyi istihdam ederim anlayışını benimsemeliyiz. Bu anlayışla yetişen nesiller hem kendisine hem ailesine hem de ülkesine faydalı olur. Aslında bu konuyu daha önceki çağlarda aşılamalıyız. Eğitim sistemimizde çok fazla bilgi ağırlığı var. Bu çağda bilgiye erişmek çok kolay. Gençleri hayata hazırlamak da çok önemlidir. Gençleri geleceğe yönelik motive etmek en az bilgi kadar önemlidir. Gençlerimizi girişimcilik ruhu ile üniversitelerden mezun etmeliyiz" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Işık'a Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek tarafından hediye takdim edildi.

Hediye takdimi sırasında akademisyenlerin ek ders sorununa değinen Bakan Işık, yeni düzenleme müjdesi verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile