Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri İşık Açıklaması

Bosch Fren Sistemleri Fabrikası’nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknolojinin devamlı geliştiğine dikkat çekerek, "Artık arabalar konuşacak.

Arabanın içerisindeki parçalar birbirleriyle konuşacak. Siz direksiyon koltuğunda kitabınızı okuyacaksınız, tanımlanmış yolda araç kendi kendine gidecek. Gerçi bizim bazı otobüs şoförlerimiz araç kullanırken kitap okuyormuş, internette gördük. Ama bu defa teknolojiyle güvenli olarak araç kendi kendine gidecek. Bir araba yeri geldiğinde havalanıp yoluna devam edecek" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Bursa’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Cuma namazını Eskikaraağaç köyünde kıldı. Vatandaşlarla selamlaşan Bakan Işık, Uluabat Gölü’nü kameralarla inceledi. Daha sonra Bosch Fren Sistemleri Fabrikası’nın açılışına katılan Bakan Fikri Işık, “Bu zamana kadar Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapan kimse zarar etmedi. Sürekli Türkiye hakkında olumsuz mesaj verenlerin hepsi kaybetti. İnanıyorum ki bundan sonra da böyle olacak. Ama en küçük dalgalanmada kaçanlar hep kaybetti. Bosch gibi global şirketlerin bir ülkede yatırım yapması için şartlar vardır. Bunların bir tanesi iç pazar. Türkiye’de güçlü bir iç pazar var. İkincisi ülkenin bölgedeki konumu ve ihracat kapasitesi. Bu açıdan Türkiye önemli bir ülke. Bir başka sebep, devlet ve hükümetin sunduğu teşvikler. Bu da önemli. Bu açıdan hükümetimiz yatırımcılara önemli destekler sunuyor. Eğer Türkiye’nin nitelikli insan gücü olmasaydı Bosch’un Türkiye’ye yatırım yapması bu kadar kolay olmazdı” dedi.

Teknolojinin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Bakan Fikri Işık, “Teknolojide öyle gelişmeler var ki adeta bugüne kadar bildiğiniz şeyleri unutun cinsinden. Daha düne kadar uçaklarda otomatik pilot uygulaması var diye bakıyorduk. Şimdi otomobillere de geliyor. Artık sensor teknolojisi o kadar gelişti ki araçlar kendi aralarındaki mesafeleri kendileri ölçüyor. Şoför frene basmasa bile araç kendi basıyor. Artık dijital ortamda tanımlanmış yollarda sürücüsüz araç görme imkanımız var. Şimdi daha ileri teknolojiler de gelişmeye başladı.

İnterneti biz insanlar arası iletişimde kullanıyorduk. Artık her şeyin interneti günlük hayatımıza girdi. Artık arabalar konuşacak. Arabanın içerisindeki parçalar birbirleriyle konuşacak. Siz direksiyon koltuğunda giderken kitabınızı okuyacaksınız, tanımlanmış yolda araç kendi kendine gidecek. Gerçi bizim bazı otobüs şoförlerimiz araç kullanırken kitap okuyormuş, bazı internet sitelerinde bunu gördük. Ama bu defa teknoloji ve güvenlik olarak araç kendi kendine gidecek. Bir araba yeri geldiğinde havalanıp yoluna devam edecek” diye konuştu.

Fren fabrikasının inşaatını kısa sürede tamamladıklarını belirten Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, “Şu anda diğer fabrikalarımız ile beraber Bursa’daki fabrika sayımız 5’e çıktı. Geçen sene Türkiye’de 1,1 milyon araç üretildi. Biz bunların yüzde 70’inin fren sistemlerini karşıladık. İnandığımız Türkiye otomotiv sanayinin ileride büyüme ihtimaline göre bu fabrikayı inşa ettik. Türk otomotiv sanayinin ihtiyacını hem kapasite, hem de teknolojik bakımından karşılamaya hazırız. Son 43 senedir 2 milyar avro doğrudan kalıcı yatırım yaptık. Son 5 yılda ise Bursa’ya 500 milyon Euro yatırım yaptık. Bununla da gurur duyuyoruz. Türkiye’de de 3 tane Ar-Ge merkezimiz var” açıklamasını yaptı.

Protokol konuşmalarının ardından kurdele kesilerek fabrika açıldı. Daha sonra Bakan Işık fabrikayı gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile