Ar-Gr Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı Antalya’nın Serik ilçesi Belek turizm bölgesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla başladı.
Toplantıya Antalya Valisi Muammer Türker, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer de katıldı.
"21 BAŞARILI PROJENİN TANITIMI GERÇEKLEŞECEK"
Toplantıyı, Ar-Ge merkezlerinde yapılan örnek projeleri paylaşmak, Ar-Ge merkezleri arasındaki işbirliğini artırmak ve Ar-Ge merkezlerinin kurumsal kapasitelerini geliştirmek amacıyla düzenlediklerini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bugün burada, kamu-sanayi-üniversite işbirliği, Ar-Ge yönetimi, girişimcilik, proje yönetimi ile fikri ve sınai mülkiyet hakları olmak üzere 5 önemli başlık altında 21 başarılı projenin tanıtımını gerçekleştireceğiz. Ancak Ar-Ge merkezlerimizdeki iyi uygulamaların bundan çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Toplantının bu yönüyle tüm katılımcılarımız açısından son derece faydalı ve verimli geçeceğine inanıyorum. Bu buluşmanın, Ar-Ge Reform Paketi’nin hemen sonrasında gerçekleşiyor olmasının da ayrıca önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
"BU ÜLKE NE ZAMAN AYAĞINDAKİ PRANGALARDAN KURTULMAYA BAŞLASA BAŞIMIZA BİR BELA MUSALLAT OLMAYA BAŞLIYOR"
Son dönemlerde ülkenin birliğini ve beraberliğini bozmaya yönelik artan terör saldırılarının olduğunu belirten Bakan Işık, "Bugün terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehitlerimizin haberi geldiği bu dönemde özellikle terörle mücadelenin yoğun olduğu bu dönemde iyi, güzel ve doğru çalışmaları, milletimizle paylaşmamızın da ayrıca çok önemli olduğunu da ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle terörle mücadelede hayatını kaybeden tüm şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Biz şunu çok iyi biliyoruz. Bu ülke ne zaman bir sıçrama yapmaya çalışsa, ne zaman bu ülke ayağındaki prangalardan kurtulmaya başlasa başımıza bir bela musallat olmaya başlıyor. Ama inanıyoruz ki terör belasını bu ülke başından inşallah def edecek ve bir daha ülkemizin böyle bir problemle karşı karşıya kalmaması içinde her türlü tedbiri de kararlılıkla yürürlülüğe koyacağız" diye konuştu.
"IMF BÜYÜME ORANIMIZI YÜZDE 3,2’DEN 3,8’E YÜKSELTTİ"
"Son dönemde açıklanan ekonomik veriler, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam dinamiklere sahip olduğunu açıkça ortaya koyuyor" diyen Bakan Işık, "Ekonomimiz, geçtiğimiz yıl yaşanan bütün zorluklara rağmen orta vadede ortaya koyduğu yüzde 4’lük büyüme hedefini yakaladı. Ocak ve Şubat aylarında sanayi üretimimiz de yıllık bazda çok önemli artışlar kaydetti.
Geçtiğimiz yıl ekonomideki büyüme ve bu yıl sanayi üretimindeki artış, ağırlıklı olarak iç talepten kaynaklandı. Şubat ve Mart aylarından itibaren ihracatımızın yeniden yükselişe geçmesiyle birlikte, iç taleple birlikte dış talep de büyüme hedefimizi destekleyecek. Bu da 2016 yılında çok daha iyi bir performans göstereceğimize işaret etmekte. Nitekim IMF, Türkiye’nin 2016 büyümesi için daha önce ön gördüğü yüzde 3,2’lik oranı yüzde 3,8 olarak revize etti. Gerçi şuana kadar IMF’nin verdiği hiçbir tahmin tutmadı. Hep üst rakamlara revize etmek zorunda kaldı. Pek çok uluslarası kuruluş Türkiye ile ilgili tahminlerini olumlu yönde revize etme ihtiyacını duydu. Bunun temel sebebi Türkiye’yi çok iyi tanımamaları. Türk insanının bu girişimcilik ruhunu çok iyi bilememiş olmaları. Sadece IMF de değil, çeşitli kuruluşlar, dünya ekonomisinin büyüme tahminlerini aşağı çekerken, Türkiye ekonomisiyle ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ediyor. Biliyorsunuz, özellikle son dönemde hükümet olarak yapısal reformlara yoğunlaşmış durumdayız. Türkiye ekonomisine duyulan bu güven, işte bu yapısal reformları hayata geçirmemiz için bize çok güçlü bir zemin oluşturuyor" şeklinde konuştu.
"ÜLKEMİZDEKİ NİTELİKLİ YATIRIMLARI ARTIRMAMIZ GEREKİYOR"
Türkiye’yi yüksek gelir grubundaki ülkelerden biri haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İşin ekonomi ve sanayi tarafına bakarsak, yüksek gelir grubuna geçiş için ülkemizdeki nitelikli yatırımları artırmamız gerekiyor. Sanayide daha nitelikli üretime geçmek ve daha fazla katma değer oluşturmak için, Ar-Ge, inovasyon, markalaşma ve tasarım gibi konulara yoğunlaşmış durumdayız. Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, teknolojik değişimlerin hızı nedeniyle ürünlerin raf ömürleri kısalıyor. Küresel bir araştırmaya göre, CEO’ların yüzde 80’i, mevcut ürünlerinin piyasa tarafından 3 yıl daha talep göreceğinden emin değiller. Dünyada en büyük firma, en değerli marka gibi listelerde teknoloji devlerinin ağırlığı her geçen gün artıyor. Öyleyse biz de teknoloji yoluyla, ürünlerimizi ve firmalarımızı sürekli yenilemek durumundayız."
"TOPLAM AR-GE HARCAMASI 18 MİLYAR TL SEVİYESİNE GELDİ"
Ar-Ge ve inovasyonun, bazı sektörlerin değil bütün sektörlerin konusu olduğunu dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye’de Ar-Ge harcamaları her geçen gün artıyor. Çok daha önemlisi, Ar-Ge konusundaki bilinç ve tecrübe de her geçen gün daha iyi bir seviye geliyor. 2014 yılında, ülkemizdeki toplam Ar-Ge harcaması 18 milyar TL seviyesine geldi. Ar-Ge yoğunluğumuz, tarihimizde ilk defa, yüzde 1 seviyesini geçti. Bu yıl, sadece kamu olarak, Ar-Ge projelerine 4,6 milyar TL kaynak ayırdık. Ar-Ge harcamaları konusunda bizi en çok sevindiren husus ise, Ar-Ge harcamalarında özel sektörün payının sürekli artıyor olması. 2002’de Türkiye’nin AR-GE harcaması 4 milyar TL civarındaydı ve bunun yüzde 15’ini özel sektör yapıyordu. Şimdi ise yüzde 50’lere yaklaştı. Bunların Türkiye için yeterli olmadığını biz çok iyi biliyoruz. İnşallah, ilerleyen dönemde bu oranı, yüzde 65 seviyesine çıkacağız" ifadelerini kaydetti.
"AR-GE MERKEZLERİNE 5 BİNE YAKIN PATENT BAŞVURUSU YAPILDI"
Ülkede 29 farklı ilde faaliyet gösteren 248 Ar-Ge merkezinde 26 bin nitelikli personel istihdam edildiğini ifade eden Bakan Işık, "Ar-Ge merkezlerimizde bugüne kadar tamamlanan ve şu anda devam eden proje sayısı 12 bini geride bıraktı. Yine Ar-Ge merkezlerimiz tarafından 5 bine yakın patent başvurusu yapılırken, binin üzerinde patentin de tescili alındı" diye konuştu.
MURAT AR: "29 FARKLI İLDE FAALİYET GÖSTEREN 248 AR-GE MERKEZİMİZ VAR"
Artan hızda faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Murat Ar ise, "Bu çalışmaların somut çıktılarına bakıldığında 26 farklı sektörde ve 29 farklı ilde faaliyet gösteren 248 AR-Ge merkezimizde 26 binin üzerinde araştırmacı istihdam ediliyor. 13 bine yakın projenin tamamlandı ya da sürdürülüyor. 5 bine yakın patentin tescil edildiği ya da başvuru sürecini devam edildiğini görüyoruz" dedi.
Etki değerlendirme çalışmalarının yapıldığını ve AR-GE merkezlerinin çalışmalarının değerlendirildiğini belirten Ar, etki analizi çalışmaları programın niceliksel yöntemlerle değerlendirildiğini dile getirdi.
Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Açıklaması 'IMF Büyüme Oranımızı Yüzde 3,2'Den 3,8'E Yükseltti'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Paylaşım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada IMF’nin büyüme oranını yüzde 3,2’den 3,8’e yükselttiğini ifade etti. Ülkedeki nitelikli yaptırımların arttırılması gerektiğini söyleyen Bakan Işık, "Bu ülke ne zaman ayağındaki prangalardan kurtulmaya çalışsa başına bir bela musallat oluyor" dedi.