Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması (2)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "AB'nin yeni Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 Programında, 451 milyon avronun çok çok üzerine çıkma potansiyelimiz var. Eğer sanayicilerimiz, iş adamlarımız, bilim insanlarımız buna inanırsa, bu süreçte en az 1 milyar avroyu Ufuk 2020'den alabilir" dedi.

Işık, TÜBİTAK Ufuk 2020 Sanayi Kurultayında yaptığı konuşmada, iktidara geldikleri 2002 yılında 2 teknoloji geliştirme bölgesi varken, bugün bu sayının 59'a yükseldiğini, teknoloji geliştirme bölgelerinde 30 bin araştırmacının çalıştığını ve bu sayının her geçen gün arttığını söyledi. Bundan sonraki süreçte teknoloji geliştirme bölgelerinin, sadece üniversite kampüsleri içinde değil organize sanayi bölgelerine de kurulması için mevzuatı basitleştirdiklerini anlatan Işık, sanayici ve üniversitenin en yakın noktada buluşması gerektiğine işaret etti.

Işık, Türkiye'de şu anda 180 Ar-Ge merkezi bulunduğunu kaydederek, en az 500 Ar-Ge merkezi daha hedeflediklerini belirtti. Ar-Ge merkezi müracaatlarında ciddi bir artış yaşandığına dikkati çeken Işık, Türkiye'nin ilk ve ikinci 500'ü içinde bulunan büyük şirketlerin mutlaka Ar-Ge merkezi kurması gerektiğini vurguladı. Ar-Ge merkezlerinin artması için bazı düzenlemeleri hayata geçireceklerini dile getiren Işık, Ar-Ge'nin devamı niteliğinde sayılan faaliyetleri, merkezin dışında da olsa belli oranda destek kapsamına alacaklarını belirtti.

TÜBİTAK'ı bilim ve teknolojide amiral gemisine benzeten Işık, "Zaman zaman TÜBİTAK'ın özel sektör Ar-Ge'si ile haksız rekabet oluşturduğu açık. Şimdi orada bir paradigma değişikliği istiyoruz. TÜBİTAK'ın, Türkiye'nin en önemli proje yönetim kurumu konumuna gelmesini istiyoruz ve güçlü bir entegratör kuruluş olsun istiyoruz. İnşallah bu anlayışı harekete geçireceğiz" diye konuştu.

- "Takım oyunu oynamak gerekiyor"

Işık, AB'nin 2014-2020 yıllarını kapsayacak yeni "Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı Ufuk 2020 Programı"nda 80 milyar avroluk bütçe bulunduğunu bildirdi. Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye'de maalesef proje ve birlikte çalışma kültürü arzu ettiğimiz noktada değil. Gelin birlikte proje yapalım, sizin yaptığınız projeleri destekleyelim, birlikte proje hazırlayalım, üniversite-sanayi işbirliği yapsın ve kamu olarak biz de katalizör göreviyle size maddi destek sağlayalım ve aramızdaki işbirliği güçlensin. 451 milyon avronun çok çok üzerine çıkma potansiyelimiz var. Eğer; sanayicilerimiz, iş adamlarımız, bilim insanlarımız buna inanırsa, bu süreçte en az 1 milyar avroyu Ufuk 2020'den alabilir. Ama bunun için çalışmak, gayret etmek, takım oyunu oynamak gerekiyor. KOBİ'lerimiz, sanayicilerimizin üniversite ile çok yakın işbirliği yaparak bu pastadan daha fazla almanın yollarını aramalılar."

- "TEYDEB başvurusunda bürokrasiyi azaltıyoruz"

Işık, üniversite-sanayi işbirliği strateji belgesinin Yüksek Planlama Kurulunda imzalandığını ve yakında Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe gireceğini ifade etti.

TÜBİTAK desteklerinin önemine işaret eden Işık, "Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığına (TEYDEB) proje başvurusundaki bürokrasiyi azaltıyoruz, yüzde 90 oranında isteyeceğimiz evraktan vazgeçiyoruz. Beyanı esas alacağız ama arkasında sıkı bir takip yapacağız. Artık TEYDEB'e bakanlığa müracaat etmek, deveye hendek atlamaktan zor olmayacak. Ar-Ge ve inovasyon artık bizim bir yaşam tarzımız, hayat felsefemiz olsun. Bunu başaramazsak gelen rüzgarlar bizi de önüne katıp meçhul yerlere sürükler" ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile