Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

'Türkiye’nin odaklanması gereken gündemi kaçırmaması gerekiyor. Türkiye artık sanayi 4.0’ı gündemine alacak''Türkiye üç sanayi devriminde olduğu gibi tribünden izlememeli, değişim, dönüşüm dönemlerini izlememeli, sanayi 4.0'ı yakalamalı. Orada tribünde seyirci değil sahada oyuncu olabilmeli''Ciddi bir üretim reform paketini şu anda hazırlıyoruz. Bunun hemen arkasından TÜBİTAK’ın tekrar yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye esas gündemi olan nitelikli üretim, katma değeri yüksek ürün alanına odaklanmalı. Biz şu anda bu çalışmaları yoğun şekilde sürdürüyoruz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin odaklanması gereken gündemi kaçırmaması gerektiğini belirterek, 'Türkiye artık sanayi 4.0’ı gündemine alacak' ifadesini kullandı.

Bakan Işık, Bloomberg HT televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'de yaşanan terör saldırılarına ilişkin, terör örgütlerinin hedefinin kaos oluşturmak, moralleri bozmak, ülkeyi karamsarlığa sürüklemek ve ülkenin moralini, motivasyonunu darmadağın etmek olduğunu ifade eden Işık, bu psikolojiye teslim olmamak gerektiğinin altını çizdi.

Işık, şu anda bölgede çok büyük bir türbülans olduğunu, bu etkinin minimize edilmesiyle ilgili çok yoğun çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, milleti birbirine düşürmeyi amaçlayan eylemlere teslim olmamak gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin odaklanması gereken gündemi kaçırmaması gerektiğine işaret eden Işık, 'Türkiye artık sanayi 4.0’ı gündemine alacak. İhracatta yüksek teknolojinin payı az diye şikayet ediyoruz ama yüksek teknolojinin payını arttırmak için Ar-Ge gerekiyor. Ar-Ge olmadan ileri teknolojinin payı artmıyor. Dolayısıyla o yüksek teknolojinin payını arttıracak, orta yüksek teknolojinin payını arttıracak Ar-Ge Reform Paketini biliyorsunuz çıkardık, şu anda yürürlükte ve çok ciddi destekler veriyoruz. Bu konuda sanayiciye, üreticiye, Ar-Ge yapacak insana sözde değil gerçekten özde destekler var' değerlendirmesinde bulundu.

Işık, Patent Kanunu tasarısı hazırladıklarını, önümüzdeki hafta Meclis'e sevk edeceklerini belirterek, 'İnşallah onu da en kısa sürede Mecliste bütün grubu bulunan partilerle birlikte çıkaracağız. Ciddi bir üretim reform paketini şu anda hazırlıyoruz. Bunun hemen arkasından TÜBİTAK’ın tekrar yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yani Türkiye esas gündemi olan nitelikli üretim, katma değeri yüksek ürün alanına odaklanmalı. Biz şu anda bu çalışmaları yoğun şekilde sürdürüyoruz. Bu dönemde biraz daha morallerin yüksek tutulup daha fazla üretime, istihdama, ihracata odaklanmak durumundayız. Türkiye’ye giydirilmeye çalışılan elbiseyi giymeyeceğimizi terörün Türkiye’ye hakimiyeti altına almak istediği o korku iklimine kesinlikle girmeyeceğimizi bu alanda daha fazla yoğunlaşarak göstermek durumundayız' ifadesini kullandı.

-'Sanayi 4.0 kavram olarak yeni ama bir sihirli değnek değil'

Şu anda yerli otomobille ilgili çok yoğun bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Işık, 4 prototip yapıldığını, bu yılın sonuna kadar 30-40 araçlık bir filo üretmeyi ve bu araçlarla her türlü arazi iklim ve mevsim şartlarında testler yapmayı planladıklarını bildirdi.

Otomobil Mükemmeliyet Merkezi'ni TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde kuracaklarına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

'Hedefimiz 2018’in haziran ayında piyasaya çıkacak aracın tanıtımını yapmak. Bu son derece önemli burada bizim asıl üzerinde yoğunlaştığımız nokta elbette Türkiye’nin bir markası olması. Türkiye bir marka üretemediği sürece otomotiv yan sanayi tedarikçi konumundan kurtulamayacak. Türkiye yine üç sanayi devriminde olduğu gibi tribünden izlememeli bu değişim dönemlerini, dönüşüm dönemlerini izlememeli sanayi 4.0'ı yakalamalı. Orada tribünde seyirci değil sahada oyuncu olabilmeli bunu başarabilmesi için Türkiye’nin bu teknolojileri geliştiren ülke olması lazım, ithal eden satın alan ciddi döviz ödeyen ve tüketen bir ülke olursa biz yolumuza devam edemeyiz. Şimdi Sanayi 4.0’da tam burada kesişiyor yollar. Şimdi düşününün sanayi 4.0’daki bütün dijital teknolojileri otomobilde uygulama imkanınız var. Bu açıdan çok önemsiyoruz. Takvime göre planladığımız şekilde işler yürüyor. Allah nasip ederse 2018’in haziran ayı gibi aracın dizaynıyla, teknolojisiyle tanıtımını yapacak hale geleceğiz. Sanayi 4.0 kavram olarak yeni ama bir sihirli değnek değil veya yarın karşımıza çıkacak bir şey değil, 1970’lerden başlayan süreçlerde oluşan ama asıl internet devrimiyle hızlanan ve günümüz dünyasında da üretiminde bütün dijital teknolojilerle yapılmasını sağlayan artık düşük nitelikli işgücünün büyük oranda robotlara devredildiği ama yüksek nitelikli işgücünün de çok talep edildiği bir üretim anlayışı yani dijital üretim. Entegre ve düşük nitelikli insan unsurunu dışlayan bir üretim yapısına gidiyor dünya, bu sanayi 4.0 Türkiye için o kadar önemli ki eğer bu süreci Türkiye yine eskisi gibi ıskalarsa 4-0 mağlup oluruz. Eğer Türkiye bu sürecin içinde bir oyuncu olarak zamanında alınması gereken tüm tedbirleri alır ve ülkeyi sanayi 4.0'a hazırlarsa Türkiye 4-0 galip ayrılır. Burada beraberlik yok.'

Işık, önümüzdeki hafta Almanya’da sanayi 4.0’a yönelik bir çalışma ziyareti yapacaklarına dikkati çekerek, bu çalışmalar olgunlaştıktan sonra çok kapsamlı bir yol haritasını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile