Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

'İslam bilim ve teknoloji tarihinde astronominin bambaşka bir yeri var. Maalesef son 300 yılda, özellikle İslam dünyası astronomiye olan ilgisini azaltınca, bu noktada geri kaldık' '(Maden ocaklarının gözleme etkisi) Hem toz açısından hem de gece yayılan ışık açısından gözlemin olumsuz etkilendiğini arkadaşlarımız ifade ettiler. Gidince hem Enerji Bakanımızla hem de diğer arkadaşlarımızla görüşeceğiz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'İslam bilim ve teknoloji tarihinde astronominin bambaşka bir yeri var. Maalesef son 300 yılda, özellikle İslam dünyası astronomiye olan ilgisini azaltınca, bu noktada geri kaldık.' dedi.

Bakan Işık, Antalya'da Beydağları'nın 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Bakırlıtepe'de kurulan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevini (TUG) Antalya Valisi Muammer Türker ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleştirilen sunumda, Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık'tan yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Işık, sunumun ardından, şimdiye kadar hiç gözlenmemiş çift yıldızların fotometrik gözlemlerini yapmayı ve fiziksel parametrelerini tayin ederek, dünya literatürüne kazandırmayı hedefleyen projeyi yürüten, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz'a, plaket verdi.

Daha sonra RTT150 isimli teleskopu inceleyen Bakan Işık, görevlilerinden bilgi aldı.

Bakan Fikri Işık, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya'da bulunmaktan ve TUG'u ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirterek, TUG'un Türkiye'nin medarıiftiharı bir gözlemevi olduğunu, burada bütün evrenin varlığını anlamaya, evrendeki olayları çözmeye yarayan çok önemli teleskoplar yer aldığını kaydetti.

Işık, RTT150 isimli teleskobun çapını önümüzdeki süreçte daha da büyüteceklerini ve böylece, daha da uzaktaki yıldız kümelerinin, evrenin boyutlarının araştırılmasına devam edileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Her yıl burada yapılan gözlemlere dayanarak yayınlanan makale sayısı artıyor. Bu bizi çok sevindiriyor. Bu sayının daha da artması için arkadaşlarımız büyük bir gayret içerisindeler. Biz de onları desteklemeye devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz teleskopları, gözlemevini kullanarak daha önce yapılan keşifler var. Şimdi bir hocamızın başka bir güneş sistemiyle bir galaksinin gezegeniyle ilgili yaptığı çalışma son aşamaya gelmiş. Bunu duymaktan büyük bir memnuniyet duyduk. Astronomi bizim geleneksel olarak da gerçekten güçlü olduğumuz bir alan. Özellikle İslam bilim ve teknoloji tarihinde astronominin bambaşka bir yeri var. Maalesef son 300 yılda, özellikle İslam dünyası astronomiye olan ilgisini azaltınca, bu noktada geri kaldık. Arzumuz, dünya ile hareket ederek, dünyayla yarışan bir konuma gelmek. Bu noktada da arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yapıyor.'

Temmuz ayında TUG'da yapılan gökyüzü şenliğine kızıyla katılmak ve bir gece de konaklamak istediğini bildiren Bakan Işık, bununla ilgili programını ayarlamaya çalışacağını anlattı.

Işık, burada yapılan işlerden gurur duyduklarını belirterek, 'Daha güzel çalışmalar için de alt yapının geliştirilmesi için bugüne kadar verdiğimiz gibi destek vermeye devam edeceğiz. Türkiye artık her alanda iddiasını ortaya koyuyoruz. Bu alanda da inşallah iddiamızı artırarak sürdüreceğiz.' dedi.

- Maden ocaklarının gözleme etkisi

Gazetecilerin TUG'un etrafındaki maden ocaklarının yapılan gözlemleri etkilemesi ile ilgili sorusu üzerine Bakan Işık, teleskopların çok hassas olduğunu, küçük bir tozun bile gözlemin kalitesini düşürdüğünü bildiklerini kaydederek, 'Çevredeki maden ocaklarının bu gözlem kalitesine olumsuz etki yaptığını biliyoruz. Vali beyle konuştuk. Enerji Bakanımızla da konuşacağız. Hem toz açısından hem de gece yayılan ışık açısından gözlemin olumsuz etkilendiğini arkadaşlarımız ifade ettiler. Gidince hem Enerji Bakanımızla hem de diğer arkadaşlarımızla görüşeceğiz. Burada çalışan arkadaşlarımızı da mağdur etmeden mutlaka bir çözüm bulmaya çalışacağız.' değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile