Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin teknoloji kullanımında çok iyi noktada olduğunu belirterek, 'Ancak bizim teknoloji kullanan değil teknoloji geliştiren bir ülke olmamız gerekiyor' dedi.
Özlü, Bolu'nun Karaköy köyünde özel bir okulun açılış töreninde, eğitimin öncelikle devletin işi olmasına rağmen özel sektörün bu ağır yükü paylaşmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Kaliteli okulların sayısı arttıkça, eğitim sisteminin de çok daha iyi bir seviyeye ulaştığına değinen Özlü, 'Eğitim iyileştikçe, Türkiye güçleniyor. Eğitim her ülke için kritiktir ancak Türkiye için çok daha hayati bir rol üstleniyor. Zira Türkiye, çok büyük ve aynı zamanda çok genç bir nüfusa sahip. Nüfusumuzun yarısı 31 yaşın altındadır. Bu genç nüfus bizim en önemli zenginlik kaynağımızdır. Bizim zenginliğimiz insanımızdır, insanımızın zekası, kültürü ve bilgisidir. Bu nedenle Türkiye’nin en önemli gündemi eğitimdir, eğitim olmalıdır.' diye konuştu.
Dünyanın sürekli ve çok hızlı bir şekilde geliştiğini dile getiren Özlü, şöyle konuştu:
'Yaşanan değişimlere hazır olan ülkeler, geleceğin güçlü ve lider ülkeleri olacak. Bugün dünyada en çok konuşulan kavramların başında 4’üncü Sanayi Devrimi diye isimlendirilen süreç geliyor. Öyle görünüyor ki 2020’li yıllardan itibaren, kas gücü gerektiren, sık tekrar eden ve düşük becerili işlerin neredeyse tamamı robotlar eliyle yapılacak. İnsanlar ise daha çok yüksek beceri ve beyin gücü gerektiren işlere yoğunlaşacak. Eğitim sistemini bu sürecin ihtiyaçlarını gözeterek kurgulayan toplumlar, diğer toplumların önüne geçecek ve geleceğe yön verecek.' değerlendirmesinde bulundu.
Gençlerin bilime ve teknolojiye olan ilgisinin artırılmasının önemine işaret eden Özlü, ezbere dayalı bir eğitim anlayışının terk edilmesi gerektiğini bildirdi.
Çocuklara erken yaşlarda, kodlama ve programlama yetenekleri kazandırılması gerektiğine değinen Özlü, bu konularda sadece Milli Eğitim Bakanlığı ve özel okulların değil, aileler, STK’lar ve diğer kamu kurumlarının da elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
Özlü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TÜBİTAK’ta bu konularla ilgili önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek şöyle devam etti:
'Okullarımızda kurulan bilim fuarlarını, bilim sergilerini destekliyoruz. Yine TÜBİTAK aracılığıyla şehirlerimizde devasa bilim merkezleri kurulmasını destekliyoruz. Bursa, Kocaeli, Konya, Elazığ ve Kayseri gibi illerimizde bilim merkezlerimiz faaliyete geçti. İnşallah diğer illerimizde de bu tür yapıları oluşturacağız. Ayrıca eğitim portalları, arayüzler ve deneme sürümleri oluşturarak, gençlerimizi kod ve program yazmaya teşvik etmemiz gerekiyor.
Türkiye, teknoloji kullanımında çok iyi bir noktada. Ancak bizim teknoloji kullanan değil teknoloji geliştiren bir ülke olmamız gerekiyor. Eğitim anlayışımızı da bu yönde revize etmemiz büyük önem taşıyor. Bir başka önemli husus da şudur; Özellikle ebeveynler olarak, bazen çocuklarımızın derslerdeki başarısına odaklanırken, onların psikolojik ve sosyal gelişmelerini ihmal edebiliyoruz. Oysa çocuklarımızın spor yapması veya bir sanata ilgi duyması, en az matematik veya coğrafya bilmesi kadar önem taşıyor. Unutmayalım ki eğitimin en önemli vazifesi, çocuklarımızın mutlu ve özgüven sahibi olmasıdır.'
Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirildi. Okulda incelemelerde bulunan Bakan Özlü, öğrencilere kitap hediye etti ve okulla ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Törene, Bakan Özlü'nün yanı sıra Bolu Vali Vekili Mustafa Özsoy, AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Öncü Eğitim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Önder Tonyalı, daire müdürleri ve öğrenci velileri katıldı.
Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Özlü, Bolu'da Açıklaması
'Türkiye, teknoloji kullanımında çok iyi bir noktada. Ancak bizim teknoloji kullanan değil teknoloji geliştiren bir ülke olmamız gerekiyor' 'Öyle görünüyor ki 2020’li yıllardan itibaren kas gücü gerektiren, sık tekrar eden ve düşük becerili işlerin neredeyse tamamı robotlar eliyle yapılacak. İnsanlar ise daha çok yüksek beceri ve beyin gücü gerektiren işlere yoğunlaşacak'