Bilim, Teknik Ve Sanat Topluluğu 'Sosyal Medyayı' Konuştu

Bilim, Teknik Ve Sanat Topluluğu 'Sosyal Medyayı' Konuştu

EDİRNE - Edirne’de her alandan profesyonelleri bir araya getirerek konuşmalar, konferanslar ve sanat aktiviteleri düzenleyen Edirne Bilim, Teknik ve Sanat Topluluğu gerçekleştirdiği etkinlikte “sosyal medyada benliğin sunumu” konusunu ele aldı.

Kentteki bir otelde gerçekleşen etkinlikte Trakya Üniversitesi’nden Uzman Okan Aksu konuk edildi.

Aksu,  iletişim tarihi, birey ve benlik algılarından bahsederek sosyal medya kullanıcılarının yarattığı algılar üzerinde konuştu.

Siber alanların insanların istediği kimliğe girebildiği alanlar olduğunu ifade eden Aksu, şunları kaydetti:

"Artık günümüzde insanlar iki farklı alanda ‘var olma’ mücadelesi veriyorlar. Bunlar gerçek fiziksel alanımız ve siber alan. Siber alanda bireyler kendi benliklerini, kimliklerini istedikleri şekillerde oluşturuyorlar. Benliklerini oluşturan bireyler bu benliklerin internet kullanıcıları tarafından nasıl algılanması gerektiğine de karar veriyorlar. Tarih boyunca ilk kez insanlar bir ressam gibi kendilerini siber alanda çiziyor, şekillendiriyor ve renklendiriyor.

Birey artık tamamen kendi yaşantısını ve algısını kontrol edebildiği bir alanda yaşıyor. Siber alan ve sosyal ağlar bu şekilde bireyin istediği hayatın aktörü olabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda bunu yaparken Facebook gibi bir site üzerinde kişilerin fotoğraflarına bakarak bu kişi ile ilgili 100’ün üzerinde bilgi edinilebiliyor” dedi.

Özçekim fotoğrafları ve gençlerin sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaştığı “star pozlarını” değerlendiren Uzman Aksu, “Selfie, kullanıcıların kendisine ilişkin kontrolün tamamen kendisinde olduğu, egonun yüksek olduğu ve bu egonun diğer kullanıcılara yöneltildiği bir fotoğraf kullanıcının Selfie’den oluşmuş fotoğrafları karşıdaki kişiyi ‘beni olduğum gibi tüm olumlu yönlerimi görerek kabul et’ mesajını veriyor. Gençler arasında yaygın olan ’star pozları’ ile ilgili olarak “Genç kuşak arasında popüler olan kişilerin duruş ve hayatlarının, kıyafetlerinin taklit edildiği ‘star pozları’ tamamen kopyalanmış fotoğraflardan oluşuyor. Bu fotoğraflarda birey başarılı, güzel, sağlıklı, zengin ve ışıltılı bir şekilde henüz keşfedilmemiş durumda.  Ancak başarılı bir yıldızın izinden gitmekte “ diye konuştu.

Etkinlik çeşitli sosyal mecralarda bulunan fotoğraflar üzerinde gerçekleştirilen analizler ile son buldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile