Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu Kararları Açıklandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, e-devlet çalışmalarının tek merkezden yürütüleceğini belirterek, vatandaşların yakında tüm işlerini e-devlet kapısından yapabileceğini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı açıklamada, dün gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda (BTYK) alınan karar ile e-devlet kapısının yeni uygulamalarla zenginleştirilmesi ve vatandaşların memnuniyetinin artırılması amacıyla yeni bir dönemin başlatıldığını belirtti.

Ergün, kamunun kullandığı ortak yazılımların artık toplu alımla tedarik edileceğini söyledi.

Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan BTYK'nın 25'inci toplantısında alınan kararları açıkladı.

Toplantıda 'e-devlet uygulamaları' ve 'üstün yetenekli bireyler' ile ilgili önemli kararlar alındığını belirten Ergün, e-devlet uygulamalarıyla ilgili çalışmaların masaya yatırıldığını ve yeni bir dönemin başlatıldığını kaydetti.

Türkiye'nin kalkınmasına, refahına, vatandaşın mutluluğuna en çok ve en hızlı etki edecek konularda yapılan çalışmalara TÜBİTAK aracılığıyla Ar-Ge kaynağı ayırdıklarını açıklayan Ergün, bu kapsamda bilgi ve iletişim teknolojileri ile e-devlet uygulamalarının öne çıkan konulardan olduğunu vurguladı. Ergün, e-devlet uygulamaları ile kısa zamanda, yüksek olmayan maliyetlerle, vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin artırılmasına ciddi katkılar yapılabileceğini dile getirdi.

e-devlet uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla verimlilik artışı sağlanacağını, zamandan ve maliyetten tasarruf edileceğini belirten Ergün, "Vatandaşımızı, tüm hizmetlerini e-Devlet kapısından yapabilir hale getirmek zorundayız. Bu anlamda dün yaptığımız BTYK'da çok önemli kararlar aldık. Artık bu konuda sorumlu bakanlığımız belli oldu. e-Devlet ile ilgili koordinasyonu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yürütecek. Çalışmalar bundan sonra daha da hızlanacak. Tamamlandığında vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracağız" dedi.

E-DEVLET İHALELERİNE KATILAN FİRMALARA BELLİ STANDARTLAR GELİYOR Bakan Ergün, e-devlet uygulamalarında TÜBİTAK ve TÜRKSAT gibi kurumların teknik danışmanlık vermesine, ancak e-devlet projelerinin özel sektör eliyle yürütülmesine karar verildiğini söyledi.

Ergün, şunları kaydetti: "Dünyada yazılım konusunda belli standartlar var. Mesela CMMI, Carnegi Mellon Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Enstitüsü tarafından geliştirilen bir belgelendirme sistemi. İhalelerde, yazılım şirketlerimizin belli kalite standartlarını sağlamalarını teşvik etmek e-devlet hizmetlerinin başarısına doğrudan etki edecektir. Bizde de bu tür bir belgelendirme sistemine yönelik çalışmalar başlatılacak." "KURUMLARIN ORTAK KULLANDIĞI YAZILIMLAR TOPLU ALIMLA TEDARİK EDİLECEK" Türkiye'de çok sayıda yazılımın kamu kurumlarında ortak olarak kullanıldığına dikkat çeken Ergün, "Bu yazılımları her kurum ayrı ayrı satın alıyor. Bu durumda her kurumun talebi düşük olduğu için, yüksek fiyatlar çıkabiliyor. Tüm kurumların temel yazılım ihtiyaçları toplansa ve devlet tek bir alıcı olarak satıcının karşısına çıksa daha düşük fiyat alınabilir diye düşünüyoruz. Tıpkı SGK'nın ilaç alımında tek bir kamu müşterisi olarak çıkması gibi. Bu kapsamda gerekli çalışmalar başlatılacak ve BTYK toplantılarına raporlanacak" ifadelerini kullandı. ULUSAL VERİ MERKEZİ GELİYOR Ergün, toplantıda ayrıca tasarrufu ve kamu kurumları arasında veri paylaşımını artırmak, siber tehditlere karşı daha güçlü bir yapılanma sağlamak için Ulusal Veri Merkezi çalışmalarının başlatılmasına karar verildiğini bildirerek, bu çalışmaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yürüteceğini belirtti.

"AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLARI DESTEKLEMEMİZ GEREKİYOR" Türkiye'de kamu kurumlarının ve özel sektörün kullandığı paket programlar olduğuna değinen Ergün, şunları kaydetti: "Bunlar hemen herkesin kullandığı paket programlar. Bu paket programların firmalar tarafından çıkarılan ücretli versiyonları var, bir de yazılımcıların kolektif olarak geliştirdikleri ücretsiz versiyonları var. Açık kaynak ve ücretsiz versiyonların, ücretli olanlardan bazı konularda daha iyi olduğu bile söylenebilir. Fakat bu açık kaynak yazılımların arkasında duran bir firma olmadığı için kurumlar veya özel sektör risk almayıp, ücretli versiyonlarını kullanıyor. Aynı kalitede, ücretsiz versiyonlar varken, yüz milyonlarca dolar dışarıya yazılım lisansı ödüyoruz. TÜBİTAK, Pardus ile bu durumu değiştirmek için önemli bir adım attı. Linux, bir açık kaynak işletim sistemi. TÜBİTAK, Linux kodunu aldı, bir takım değişikliklerle Pardus'u çıkardı ve arkasında durdu. İşte şimdi Pardus'tan elde ettiğimiz tecrübe ile diğer açık kaynak programlarını yerlileştirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların binlerce dolar lisans parasını vermekte zorlanan KOBİ'lerimiz için çok faydalı olacağını düşünüyoruz." ÜSTÜN YETENEKLİ BİREYLER STRATEJİ PLANI Bakan Ergün, 'Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı'nın da toplantıda ele alındığını, bu konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın birlikte bir çalışma yürüteceğini bildirerek, bu çalışmaların BTYK tarafından takip edileceğini ve çalışmaların BTYK'ya raporlanacağını kaydetti.

Ergün, e-devlet konularında alınan kararların yanında BTYK'nın 25'inci toplantısında ayrıca sağlık alanının öncelikli alanlar listesine eklenmesi yönünde karar alındığını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile