Bilimsel Çalışmalarda Etik İhlalleri Anlatıldı

Bilimsel Çalışmalarda Etik İhlalleri Anlatıldı

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda bilimsel çalışmalarda etik ihlalleri konusunda konferans verildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı A Salonu’nda, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Bekir Demirel tarafından ‘Bilimsel çalışmalarda etik ihlalleri’ konusunda konferans verildi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aydın, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmacı Demirel, etik kuralları ve gayri ihtiyari yada kasıtlı şekilde yapılan etik kurallarındaki ihlalleri, yaşanan örneklerle açıkladı.

Demirel, “Bilimsel çalışmalarda etik ihlaller, Son zamanlarda özellikle Son 10 yılda çok fazla gündeme gelen bir konu. Bunun sebebi, bilimsel çalışmalardaki etik yön ve ihlalleri konularını bilemediğimiz için, bir eğitimi olmamasıydı. Hatırlarım öğrencilik ve asistanlık yıllarımızda da bunun eğitimi bir gelenek değildi.’ Şu makale şöyle yazılır, bu ihlaldir’ demezlerdi. Bizde hocalarımızdan gördüğümüz üzere, onları kopya ederek yazardık” dedi.

Etik ve bilimsel araştırmanın tanımını da yapan Demirel, bilimsel araştırmaların makale dönüştürülüp, bilimsel dergilerde yayınlandıktan Sonraki süreçte tüm bilim adamlarının eleştirilerine açık olduğunu hatırlattı. Makale hazırlayanların çok titiz olması gerektiğini belirten Demirel, şöyle devam etti: “Etik ahlak demektir. Sadece Tıp’ta etik yok, pek çok yerde etik var ama biz bugün yayın etiği konusundan bahsedeceğiz. Yaptığımız bilimsel araştırmaların Sonuçlarını başka bilim adamları paylaşmak üzere, yayın haline getiriyoruz. Yayınlandığı andan itibaren geri bildirimlere ve eleştirilere açık oluyor. Bu dönemde etik ihlallerimiz varsa, etik sorunlarımız varsa, yayın etiği devreye giriyor. Makale bir kere yayınlandıktan Sonra geri çekme, imkanı olmuyor. Bu tüm dünyadaki bilim insanlarının eleştirisine açık hale gelmiş demektir. TÜBİTAK’ın yayın etiği ile alakalı, yılda bir yada iki defa toplantıları oluyor. Ama hali hazırda ülkemizde tıbbi etik ile alakalı, makale etiği ile alakalı, genel, geçerli yazılmış kurallarımız yok.” Demirel, bilimsel yanıltma çeşitleri ile etik ihlalleri konularında detaylı bilgiler de verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile