Kişinin avcı olması için ilk önce 18 yaşını doldurması gerektiğini söyleyen Mutafoğlu; " Sonra emniyete müracaat edecek ve av ruhsatı alacak. Ondan sonra avcılık eğitim kursuna gidecek, Milli Parklar’da yapılıyor, 15 günlük kurs sonunda sertifikasını alacak. Herhangi bir avcılık kulübüne üye olması gerekiyor, olması zorunlu değil ama harçları daha düşük ödemek istiyorsa üye olmasında fayda var. Üye olduktan sonra 1 ayın 1 ile 1 ayın 30’u arasında , harçlar kanununa göre yatıracağı 176 lirayı yatırıyor, avcılık belgesini alıyor, Temmuz ayı içerisinde de alan avlanma pulu diye, daha önce 3 taneydi sonra 1’e düşürüldü 100 TL, bunun alıyor, bunu aldıktan sonra artık avlanmaya başlayabiliyor. Bir avcının yıllık avlanma maliyeti 315-320 lira gibi meblağa tekabül ediyor." dedi.
Avlamanın doğal yaşama zarar vermemesi adına belirli kurallara bağlandığına değinen Mutafoğlu; "Av grup grup. 1. grup Ağustos 15’de açılır, 2. grup bir hafta sonra bir hafta önce fark etse de Ekim ayında açılıyor. Av mevsimi 26 Şubat’ta tamamen kapanıyor. Tabi dönemler belirli kriterler göz önünde bulundurularak ayrılıyor. Göçmen kuşlar, yerli keklik, tavşan, ördek avı, tahtalı dediğimiz göde, domuz avı, bunların üremelerine göre av mevsimi düzenlenir. İllere göre değişir, mevsime göre fark eder." şeklinde konuştu.
Mutafoğlu Uşak’taki avlanma sahaları hakkında da şu bilgileri verdi; "Avlanma sahaları devlet avlağı olarak 7 bölgeye ayrıldı. Bu yıl ki sistem öyle, kotayı internetten alıyorsun, bu yıl bir ücrete tabi değildi ama gelecek yıllarda bir ücret alınır mı alınmaz mı onu Milli Parklar biliyor. Kota dediğimiz şu; Avcının gittiği avlakta vurmakta serbest olduğu bir hayvan sayısı var bunun dışına çıkarsa cezası var. Bunun denetlemesi Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yapıyor, bu iş onların sorumluluğunda. Jandarma bu işin takipçisi."
Uşak’ın en eski avcılık kulübü olan ve 1928 yılında kurulan Uşak Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü’nün aktiviteleri hakkında bilgiler veren Mutafoğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi; "Oda olarak bizim açılışlarımız olur, av fuarlarını takip ederiz, üyelerimizi oralara götürürüz. İlkbahar açılışları yaparız, piknik yaparız, av açılışı yaparız, köpek yarışmaları olur özel avlak var bununla ilgili olarak. Ferma yarışmaları yapılır. Ferma köpeğin avı gördüğü anda o yöne bakıp dikkat kesilmesidir, genelde kuşçularda olur, tavşan kovalayan köpeklerde ferma olmaz."
Bilinçli Avcılık İçin Bilinmesi Gerekenler
Uşak Merkez Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği yönetim kurulu üyesi İsmail Mutafoğlu bilinçli olarak avcılık yapmak isteyen birinin yapması gerekenler hakkında bilgiler verdi.