Menisküs, ağrı, hafif şişlik, takılma veya kilitlenme, dizde boşalma hissi ve dizi tam hareket ettirmede zorluk belirtileriyle ortaya çıkıyor.
Ani oluşan yırtıkların genellikle spor aktiviteleri sırasında meydana geldiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ragıp Gökhan Ulusoy, “Özellikle sabit ayak üzerinde yapılan ani dönüşler, çömelip kalkmalar yırtığa neden oluyor. Diğer yırtıklar ise genellikle daha ileri yaşlarda doku aşınmasına bağlı oluşuyor. Oturulan yerden kalkarken yapılan ani dönüşler de bu dönemde menisküs yırtığına sebep olabiliyor” dedi.
CERRAHİ MÜDAHALE NE ZAMAN GEREKİYOR?
Menisküs yırtığının tek bir tedavi yöntemi yok. Tedavi; yırtığın tipi, büyüklüğü ve yerine bağlı olarak belirleniyor. Yırtığın küçük olduğu durumlarda, eklem kapsülüne yakın ya da dokunun kanlandığı bölgede olması halinde cerrahi olmayan yöntemlerin uygulandığını söyleyen Dr. Ulusoy, şöyle konuştu: “İstirahat, soğuk uygulama, non-steroid antienflamatuar ilaçlar cerrahi olmayan tedavinin temelini oluşturuyor. Yırtığın çıkartılması veya dikilmesi gerekiyorsa cerrahi yöntemden faydalanılıyor.”
SPOR AYAKKABI SEÇERKEN DİKKAT
Uygun spor ayakkabısı seçimi, rahatsızlıktan korunmada önem taşıyor. Dizi büken, bacağın bütün olarak geriye gitmesini sağlayan kaslar ile uyluk ön kasları ve baldır kaslarının güçlendirilmesi de dizleri korumaya yardımcı oluyor. Ayrıca yırtığa sebep olan mekanizmaları, doğru dönme, yavaşlama ile durma tekniklerini bilmek de kişiyi menisküs yırtığından uzak tutuyor.
Bilinçsiz spor menisküs nedeni
Futbolculara özgü bir hastalık olarak düşünülen menisküs yırtığı, hareket kısıtlaması yaparak genç, yaşlı birçok kişiyi etkiliyor. Bilinçsizce yapılan spor, sorunun en önemli nedenleri arasında.