TBMM Adalet Alt Komisyonu, Bilirkişilik Kanunu Tasarısı ele aldı.
AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplanan alt komisyonda, üyeler, tasarının tümü üzerinde görüşlerini dile getirdi.
Komisyon, çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda tasarıyı, maddeleri üzerinden görüşmeye devam edecek.
Tasarıya göre, genel bilgi veya tecrübeyle ya da hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki bilgiyle çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişiye başvurulamayacak.
Bilirkişilik Danışma Kurulu ile Adalet Bakanlığı bünyesinde Bilirkişilik Daire Başkanlığı ve bölge adliye mahkemesinin kurulu bulunduğu yerlerde Bilirkişilik Bölge Kurulu kurulacak.
Bilirkişilik sicili ve listesinde kayıtlı olmadan görevlendirilenlerle listeye kaydolmaktan muaf tutulanlar, etik ilkelere aykırı olarak bilirkişilik faaliyetinde bulunduklarının tespit edilmesi halinde bilirkişilik yapmaktan yasaklanabilecek.
Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu yerine, üç ayrı Adli Tıp Üst Kurulu kurulacak. Ses, görüntü, elektronik imza ve bilişim alanındaki suçlarla ilgili inceleme yapmak ve rapor hazırlamak, fizik ihtisas dairesinin görevleri arasına ekleniyor.
Kamulaştırma davalarında taşınmaz malın bedel tespiti yapılırken, Sermaye Piyasası Kurulunca kabul edilen değerleme standartları da dikkate alınacak.
Adli Tıp Kurumu bünyesinde kurulacak ihtisas kurullarıyla üst kurullar, 1 Ocak 2017'de göreve başlayacak.
Gerçeğe aykırı bilirkişilik yapanlara öngörülen 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla çıkarılacak.
Tasarıyla, 8 bin 430 kadro ihdas ediliyor.
Bilirkişilik Kanunu Tasarısı
TBMM Adalet Alt Komisyonu, tasarıyı görüşmeye başladı.