Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, 'Cisco tarafından 2016'da yapılan araştırmaya göre küresel internet trafiği önceki 5 yılda 2,30 kattan fazla artmış, gelecek 5 yılda da 2,70 kata yakın artacak.' dedi.
BThaber Gazetesi adına M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri tarafından yapılan 'İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2016 Araştırması' sonuçları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka'nın katılımıyla düzenlenen ödül töreninde açıklandı.
Suat Hayri Aka, törenin açılışındaki konuşmasına 15 Temmuz şehitlerini anarak başladı. Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Aka, Bilişim 500'ün sektör için önemli olduğunu, satın alma kararlarında belirleyici rol oynaması başta olmak üzere pek çok şirketin bu sonuçlardan yararlandığını söyledi.
Yerli ve milli ürün kullanılmasının önemine dikkati çeken Aka, şunları kaydetti:
'Cisco tarafından 2016'da yapılan araştırmaya göre küresel internet trafiği önceki 5 yılda 2,30 kattan fazla artmış, gelecek 5 yılda da 2,70 kata yakın artacak. Dünya Bankası'nın bir araştırmasına göre düşük ve orta gelir durumunda sayılan ülkeler arasında yapılan çalışmanın sonucunda geniş bant penetrasyonunda yüzde 10'luk bir artışın Gayri Safi Milli Hasıla'da (GSMH) yüzde 1,40'lık artışa neden olduğu görülmüştür. Aynı oran yüksek gelir seviyesinde yer alan ülkeler için yüzde 1,2.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin raporuna göre, ulusal genişbant stratejisi olan ülkelerdeki sabit genişbant penetrasyon oranının, diğer ülkelere göre yüzde 2,5, mobil genişbant panetrasyon oranının diğer ülkelere göre yüzde 7,4 daha yüksek olduğunu ortaya koymakta. Dolayısıyla ulusal genişbant stratejileri, ulusal genişbant altyapısının geliştirilmesi açısından son derece önemli rol oynamakta. Ülkemiz için genişbant ve eylem planı hazırlanmış olup yakında sektörle paylaşılacak.'
Küresel mobil veri trafiğinin 2021 yılına kadar yılda 587 exabyte büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini anımsatan Aka, 2016'dan 2021'e kadar Orta Doğu ve Afrika'nın mobil veri trafiğinde 12 kat büyüme, Asya Pasifik Bölgesi'nde 7 kat büyüme beklendiğini bildirdi.
Aka, mobil kullanıcı sayısının 2016 yılında 4,9 milyarken 2021 yılında 5,5 milyar olacağını dile getirerek, 'Raporlara göre bugün itibariyle dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50'si internet kullanıcısı. Bugün itibariyle dünyada internet kullanmayan 3,9 milyar kişinin çoğunluğunun kadın, yaşlı ve eğitimsiz olduğu ve gelişmemiş bölgelerde yaşadığı bildiriliyor.' şeklinde konuştu.
Bir başka rapora göre 2022 yılında 5G abone sayısının 550 milyona ulaşacağının altını çizen Aka, şu an dünyada kullanılan cep telefonlarının yüzde 56'sının akıllı telefon, satılan yeni cep telefonlarının ise yüzde 80'inin akıllı telefon olduğunu, dünyada 2017 yılında 300 milyon akıllı telefon satışının beklendiğini aktardı.
Diğer araştırma sonuçlarını katılımcılarla paylaşan Aka, bilişimde 1 liralık yatırımın 25 liralık katma değer sağladığını söyledi.
- 'Tümüyle ithal ürünlerle başarıyı yakalamak çok mümkün değil'
BTK Başkanı Sayan da Bilişim 500'ün sektör için önemine işaret ederek, bilgi ve iletişim sektöründeki ilerlemelerin çoğu sektöre katkı sunduğu bilgisini paylaştı.
Sektördeki Ar-Ge faaliyetlerinin, gelişime katkı sunduğunun altını çizen Sayan, şunları söyledi:
'Bu konuda tasarım ve üretim yapabilen ülkeler dünya ekonomisine yön verebilmekte ve kalkınmada hızlı adımlar atmakta. Ülkemizin tümüyle ithal ürünlerle başarıyı yakalaması çok mümkün değil. Ülkeler ancak tasarım, Ar-Ge ve üretimle güçlenir ve dünyada söz sahibi olabilir. Kurumumuz ve ülkemiz bu bilinçle, özellikle en üst seviye teknoloji gerektiren haberleşme alanında yerlilik ve milliliğe çok önem veriyor.
Bu çabanın sonuca ulaşabilmesi, devletimizin gayreti kadar özel sektörümüzün de buna katkı sunmasıyla, üretim kabiliyetlerini ön plana çıkarmasıyla mümkün olacak. Hizmet sektörleri aracılıyla döviz kazanmakta çok büyük çaba sarf ediyoruz oysa yüksek katma değeri olan, teknolojik üretim tabanlı bir ekonominin inşası elimizde. Sektörün tüm taraflarının elini taşın altına koyması gerek.'
Türkiye'deki 5G çalışmalarına değinen Sayan, 5G'ye ilk günden hazır olmanın çabası içinde olduklarını anlattı. Teknolojideki gelişmenin sayısal ekonomiyi büyütmesi ile ekonominin de değişime zorlandığına dikkati çeken Sayan, değişime ayak uydurulmasını 'olmazsa olmaz' olarak nitelendirdi.
Sayan, konuşmasının sonunda 15 Temmuz şehitlerini andı. Türk Telekom ve Türksat'ı korumak için şehit olanlara Allah'tan rahmet dileyen Sayan, o gece iletişimin kesilmemesi için çalışan herkese teşekkür etti.
- Ödüller
Törende bilişim teknolojilerinin toplam 69 kategoride zirveye ulaşan şirketleri ve ciro sıralamasına göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Teknolojileri sektörlerinin zirvedeki 5 şirketi ödüle layık görüldü.
Bilgi Teknolojileri şirketleri arasında liderliği İndeks Bilgisayar alırken, Teknosa ikinci, Penta üçüncü, Arena dördüncü, Bilkom ise beşinci oldu. İletişim Teknolojileri şirketleri sıralamasında zirve yine Türk Telekom'un olurken, onu sırasıyla Turkcell, Vodafone, KVK ve Brightstar izledi.
2016 yılı büyük ödülü olan Bilişim Sektörü Türkiye Birincilik Ödülü'nü de Türk Telekom kazandı.Son Yılda En Fazla Büyüyen Bilişim Şirketi’nin Demsistem olarak açıklandığı listede, Son 3 Yılda En İyi Performans Gösteren Bilişim Şirketi ise Datagate oldu.
'Bilişim 500 Ödülleri' Sahiplerini Buldu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Aka: 'Cisco tarafından 2016'da yapılan araştırmaya göre küresel internet trafiği önceki 5 yılda 2,30 kattan fazla artmış, gelecek 5 yılda da 2,70 kata yakın artacak' 'Raporlara göre bugün itibariyle dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 50'si internet kullanıcısı'.