Bilisim Hukuku Dernegi Baskani Kürsat Ergün, ebeveynlerin sosyal medya mecralarinda mümkün olabildigi ölçüde çocuklarina ait fotograflari paylasmamasi gerektigini belirterek, "Eger paylasilacaksa paylasilan fotograflar, çocugun kisisel haklarini ve özel hayatinin gizliligini ihlal mahiyeti tasimamalidir. Paylasim yapilan hesaplar güvenli tutulmali, herkese açik hale getirilmemelidir." ifadelerini kullandi.
Ergün, yaptigi yazili açiklamada, sosyal medya kullaniminin günden güne arttigini ve her geçen gün milyonlarca insanin sosyal aglar üzerinden kullanicilar ile iletisime geçtigini aktardi.
Sosyal medya kullanilirken farkinda olmadan ya da bilinçsiz bir sekilde birtakim mahremiyet ilkelerinin ihlal edildigini, telafisi imkansiz sonuçlara davetiye çikarildigini belirten Ergün, sunlari kaydetti:
"Son yillarda sosyal medya paylasimlarinda çocuklarin yogun bir sekilde yer aldigi dikkat çekmektedir. Ebeveynlerin çocuklarina ait her türlü bilgi ve fotograf paylasimi, çocuklarin küçük yasta dijital ayak izlerini olusturmaktadir. Hatta çocuklar adina ebeveynleri tarafindan hesaplar açilmakta ve çocugun her türden bilgi ve fotografina ait belgeler paylasilmaktadir. Fakat bu türden paylasimlar ile çocugun gelecegi üzerinde yaratacagi riskler göz ardi edilmektedir. Ebeveynler tarafindan çocuklara iliskin yapilan paylasimlarda birçok mahrem görüntü ve bilgi bulunmakta. Bu durum kötü niyetli kisilerce suistimal araci olarak kullanilmaktadir. Pedofili sitelerinde kullanilan içeriklerin yarisindan fazlasi ebeveynler tarafindan sosyal medya mecralarinda paylasilan çocuklara ait fotograflardan olusmaktadir. Dünya genelinde birçok ülkede ve ülkemizde bu türden paylasimlar dava konusu yapilmaktadir."
- "Görseller ve bilgilerin suistimal edildigi tespit edildiginde konu ivedilikle adli makamlara intikal ettirilmeli"
Kürsat Ergün, bazi kisa video paylasim uygulamalarindaki ihlallere iliskin birçok ülkede sorusturma baslatildigini aktararak, Türkiye'de de hukuki açidan çocugun kisilik haklarinin ve özel hayatin gizliliginin ihlali degerlendirmesinin yapildigini, ayni zamanda velayet yükümlülügünün ihlali konusunun gündeme geldigini bildirdi.
Ergün, çocuklarin söz konusu ihlallere konu olmamasi için su önerilerde bulundu:
"Öncelikle ebeveynler, sosyal medya mecralarinda mümkün olabildigi ölçüde çocuklarina ait fotograf paylasmamalidir. Eger paylasilacaksa paylasilan fotograflar, çocugun kisisel haklarini ve özel hayatinin gizliligini ihlal mahiyeti tasimamalidir. Paylasim yapilan hesaplar güvenli tutulmali, herkese açik hale getirilmemelidir. Ebeveynler, çocuklarin kisisel verilerinin korunmasi ve özel hayatin gizliligi konusunda bilgi ve farkindaliklarini artirmalidir. Çocuklara ait görsellerin ve bilgilerin kötü niyetli kisilerce suistimal edildigi tespit edildiginde konu ivedilikle adli makamlara intikal ettirilmelidir."
Bilisim Hukuku Dernegi Baskani Ergün'den Sosyal Medyada Çocuk Görsellerinin Paylasilmasina Iliskin Uyari Açiklamasi
'Ebeveynler, sosyal medya mecralarinda mümkün olabildigi ölçüde çocuklarina ait fotograf paylasmamalidir. Eger paylasilacaksa paylasilan fotograflar, çocugun kisisel haklarini ve özel hayatinin gizliligini ihlal mahiyeti tasimamalidir. Paylasim yapilan hesaplar güvenli tutulmali, herkese açik hale getirilmemelidir' 'Ebeveynlerin çocuklarina ait her türlü bilgi ve fotograf paylasimi, çocuklarin küçük yasta dijital ayak izlerini olusturmaktadir. Hatta çocuklar adina ebeveynleri tarafindan hesaplar açilmakta ve çocugun her türden bilgi ve fotografina ait belgeler paylasilmaktadir. Fakat bu türden paylasimlar ile çocugun gelecegi üzerinde yaratacagi riskler göz ardi edilmektedir'