Bilisim Vadisi, Italyan Tasarim Günleri'ne Ev Sahipligi Yapacak

Tasarimin ifade edildigi her alanda Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmayi ve is birliklerini tesvik etmeyi amaçlayan etkinlik, 29 Haziran8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek Italya'nin Istanbul Baskonsolosu Elena Sgarbi: 'Italya ve Türkiye'ye baktigimizda tarihlerine, kültürlerine, geleneklerine ne kadar benzer oldugunu görüyoruz. Gelecek de öyle. Bundan da gurur duydugumu söylemeliyim'

Italyan Tasarim Günleri, Türkiye'deki Italyan agi ve Bilisim Vadisi Tasarim Kümelenme Merkezi is birligiyle 29 Haziran- 8 Temmuz tarihlerinde Bilisim Vadisi ev sahipliginde gerçeklestirilecek.

Bilisim Vadisi'nde düzenlenen ve Prof. Dr. Mesut Güner, Prof. Dr. Zuhal Ulusoy, Arzu Kaprol, Firat Neziroglu, Koray Malhan, Hülya Öz gibi is, sanat ve akademi dünyasindan isimlerin yer aldigi etkinligin tanitim toplantisina, Italya'nin Istanbul Baskonsolosu Elena Sgarbi, Bilisim Vadisi Genel Müdürü Serdar Ibrahimcioglu, Avrupa Tasarim Enstitüsü (IED) Elçiler Baskani Andrea Tosi videokonferans yöntemiyle katildi.

Baskonsolos Sgarbi, Italya Tasarim Günü'nün Italyan konsolosluk ve büyükelçilikleri araciligiyla bütün dünyada kutlanacagini söyledi.

Bu yil için seçilen konunun birtakim "yeni meydan okumalar" içerdigini belirten Sgarbi, "Sürdürülebilirlikten söz ediyoruz. Bu konu dünya için son derece önemli. Zaten salgindan kurtulmamizin yolu da burada diye düsünüyoruz." dedi.

Sgarbi, ilk defa 5 yil önce gerçeklestirilen etkinligin amacina deginerek, sunlari kaydetti:

"Dünya tasarim cirosunun üçte biri Italya tarafindan gerçeklestiriliyor. Bu inanilmaz bir baskinlik oldugunu gösteriyor. Tasarim dedigimizde gerçekten de ayricalikli bir yere sahip Italya. Ayni zamanda da gelenegimizi, kültürümüzü gösteriyor ama yaraticiligimiz ve teknolojimiz eksik degil. Dolayisiyla bir mücevher diyebilirim bütün bunlara. Etkinligin ayni zamanda bir baska önemli yani var. Çok önemli bir nokta, farkli kültürleri birlestiren bir nokta. Dolayisiyla ülkeler arasi diyalog için vazgeçilmez bir araç. Çok önemli bir unsur, yapici bir unsur."

Italya ve Türkiye'ye baktigimizda tarihlerine, kültürlerine, geleneklerine ne kadar benzer oldugunu görüyoruz. Gelecek de öyle. Bundan da gurur duydugumu söylemeliyim."

Baskonsolos Sgarbi, etkinlik kapsaminda düzenlenecek toplantilarin son derece anlamli ve inovatif toplantilar oldugunu sözlerine ekledi.

- "Teknolojinin sanatla bütünlesebilecegi yeni bir tasarim merkezi kurduk"

Bilisim Vadisi Genel Müdürü Serdar Ibrahimcioglu da Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin 2018'de yayinladigi Tasarim Stratejisi ve Eylem Planinda uluslararasi bir tasarim vadisi kurulmasi projesinin olduguna isaret etti.

Proje kapsaminda Bilisim Vadisi olarak zanaatla özdeslesen, teknolojinin aslinda sanatla bütünlesebilecegi bir tasarim merkezi kurduklarini dile getiren Ibrahimcioglu, "Teknoloji hayatimizin içine girdikçe bunun tasariminin sadece kullanisi kolaylastirici olmadigini, hayatimizin her anina müdahale ettigini de görmekteyiz. Bu kapsamda tüm dünyaya, kuracagimiz yeni is birlikleriyle teknolojinin tasarimla bütünlestigi yeni bir tasarim düsüncesini hediye edelim." ifadelerini kullandi.

IED Elçiler Baskani Andrea Tosi ise tasarimin, Italyan kültürünün gelismesini ve sinirlarinin ötesine gitmesini sagladigina dikkati çekerek, kültürel iliskilerin Türkiye ile her zaman son derece güçlü oldugunu, bunda Italyan Tasarim Günleri'nin de payi oldugunu söyledi.

Küratör Prof. Luca Molinari de Istanbul'un çok yenilikçi bir yer olduguna isaret ederek, etkinligin profesyonellerle sanatçilarin bir araya gelebilecegi bir platform oldugunu belirtti.

Bilisim Vadisi Tasarim Kümelenme Merkezi Direktörü Dr. Pinar Sipahi ise etkinligin 114 ülkede ayni anda gerçeklestirildigini ve her sene tekrarlandigini dile getirdi.

Sipahi, etkinligin konsolosluklar ve elçilikler araciligiyla Italyan tasariminin tüm dünyada yayginlasmasi ve iliskilerin artirilmasi üzerine konumlandigini kaydetti.

- Italya Tasarim Günleri

Italya Tasarim Günleri, tasarimin ifade edildigi her alanda Türkiye ve Italya arasindaki etkilesimi artirmayi ve is birliklerini tesvik etmeyi amaçliyor.

"Made in Italy için Sürdürülebilir Yeni Bir Baslangica Yönelik Zorluklar" temasiyla Luca Molinari ve Pinar Sipahi'nin küratörlügünde dünyaca ünlü Türk ve Italyan konusmacilar 8 Temmuz'da "Mimari tasarim", "Endüstriyel tasarim", "Kamusal sanat" ve "Giyilebilir teknolojiler" basliklarinda düzenlenen panellerde konusacak.

Bilisim Vadisi'nde kurulacak stüdyoda canli yayinlanacak etkinlik, moderatörlerin Göbeklitepe, Galata Kulesi, Istanbul Bogazi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi rihtimi ve Italyan Kültür Merkezi gibi mekanlardan çevrim içi katilimiyla gerçeklesecek.

Etkinlik, Koç Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Istanbul Bilgi Üniversitesi, Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Avrupa Tasarim Enstitüsü'nden ögrencilerin katilacagi "Gelecegin Sehirleri ve Gelecegin Mobilitesi" baslikli atölye çalismasina ev sahipligi de yapacak.

Italyan Kültür Merkezi tarafindan Milano Tasarim Filmleri Festivali'nin (MDFF) organize ettigi kisa ve uzun metrajli film gösterimlerinin yapilacagi etkinlikte, Italyan tasarim ustalariyla gerçeklestirilecek toplantilar ile MDFF küratörü Silvia Robertazzi ve mimar Carlo Gandolfi'nin katilacagi web tabanli seminer düzenlenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile