Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Başkanı Prof. Dr. Enis Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut yangın sensörlerinin devreye girmesi için dumanın bu mekanizmanın içine ulaşması gerektiğini söyledi.
Bu nedenle duman sensörlerinin tehlikeyi haber verene kadar yangının belli seviyeye ulaştığını ifade eden Çetin, dünyada ilk kez Bilkent Üniversitesi'nde geliştirdikleri sensörün ise yangından çok daha hızlı haberdar olunmasını sağladığını belirtti.
Bu sistemde mevcut hareket sensörlerini, alev hareketlerini de algılar hale getirdiklerini anlatan Çetin, ''Geliştirdiğimiz sensör, kontrolsüz alevi insan ya da hayvan hareketlerinden ayırt ederek, yangını büyümeden haber verebiliyor'' diye konuştu.
Çetin, sensörün, kontrolsüz hareket eden alevleri algıladığını, odada yanan bir mumun ya da çakmak alevinin sensörü harekete geçirmediğini vurguladı.
-Kültür mirası binalar yangından korunacak-
Bu çalışmalarının Avrupa Topluluğu 7. Çerçeve FIRESENSE projesince desteklendiğini bildiren Çetin, şöyle devam etti:
''Geliştirdiğimiz sistemin TBMM ile onlara bağlı müzelerde uygulanmasına yönelik görüşmelerde bulunuyoruz. Bu sistem özellikle kültür mirasımız olan eski binaların korunmasına yönelik çalışmalarda çok önemli rol alacak. Ancak öncelikli olarak binaların mevcut elektrik sistemleri kontrol edilmeli.''
Prof. Dr. Çetin, termal kameralarla orman yangınının tespitine yönelik önceki çalışmasının da Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yurt içinde ve yurt dışında birçok ormanın güvenliğini sağlamaya yönelik kullanıldığını da sözlerine ekledi.
-Sistem nasıl çalışıyor--
Yaygın olarak kullanılan hareket sensörleri, pyroelektrik enfraruj sensörleridir. Bilkent Üniversitesi'nde geliştirilen sistemle, hareket sensörleri alev bulan sensörler haline getiriliyor.
Yangın çıktığı zaman, alevler hızla kıpraşıyor. Bu nedenle alev hareketini, insan ya da hayvanların hareketlerinden ayırmak mümkün olabiliyor. PIR sensor sisteminden gelen sinyal, bir mikro işlemcide analiz edilerek, ortamda alevlerin olduğu hızla belirleniyor. PIR yangın sensör sistemi, alevler görünüyorsa normal duman dedektörlerine göre çok daha hızlı çalışıyor.
Yayıncı: Tolga Özgenç
Bilkent Üniversitesi, Yangını Duman Dedektörlerinden Çok Daha Hızlı Algılayan Yeni Bir Sensör Geliştirdi
Esra Altınmakas - Bilkent Üniversitesi'nce dünyada ilk kez geliştirilen sensörler, yangını duman dedektörlerinden çok daha hızlı algılayarak haber veriyor.