Bin 395 kız çocuğu okula kazandırıldı

Bin 395 kız çocuğu okula kazandırıldı

Türkiye'de 13 ilde uygulanan 'Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi' kapsamında ev ev dolaşan öğretmenler, bin 395 kız çocuğunu okula kazandırdı

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 13 ilde uygulanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 'Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranlarının Artırılması Projesi' (KEP) kapsamında, bin 395 kız çocuğu okula kazandırıldı.

Geçen yıl şubat ayında projenin kabul edilmesinin ardından Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Bingöl, Şanlıurfa, Diyarbakır, Siirt, Batman, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de ev ev dolaşan öğretmenler, okula gönderilmeyen ya da bir şekilde okuldan uzaklaştırılan kız çocukları ve aileleri ile görüştü.

Görüşmeler sonunda bin 395 kız çocuğu yeniden okula kazandırıldı. Bu illerde başarı sağlanmasının ardından Gaziantep ve Mardin de projeye dahil edildi.

Kız çocuklarının okula kazandırılması çalışmaları kapsamında 554 öğrenciyle Van 1'inci, 361 öğrenciyle Bitlis 2'nci, 118 öğrenciyle Ağrı 3'üncü ve 105 öğrenciyle Muş 4'üncü sırayı aldı.

- 3 bin 900 aile ile görüşüldü

KEP Van ve Erzurum Bölge Koordinatörü Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, 15 şehirden 13'ünde kız çocuklarının okula kazandırılması konusunda oluşturulan ekiplerin ev ziyaretlerinde bulunduğunu anımsattı.

Projede son 6 aylık döneme girdiklerini belirten Derebeyli, şöyle konuştu:

'Şu ana kadar 13 ilde yapılan ev ziyaretlerinde bin 395 kız çocuğumuzun okula gönderilmesini sağladık. Milli Eğitim Bakanlığınca oluşturulan ekiplerimiz bu konuda çok iyi çalışıyorlar. Okula devam edemeyen kız çocuklarımızın ailelerini ikna etmek için ev ziyaretlerinde bulunuyorlar. Proje kapsamında her ilde 100 kişilik ziyaret ekipleri oluşturuldu. 2'nci yılımıza başladığımızda maalesef tayini çıkan ve yeni katılan arkadaşlarımız oldu. Bu kapsamda ekiplerimize yeni eğitimler verildi.'

Kızlarını okula göndermeyen ailelerle yapılan görüşmelerin bazen ekipleri oldukça zorladığını anlatan Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, ziyaret edilen 3 bin 900 aileden bin 395'inin kızlarını tekrar okula gönderdiklerini kaydetti.

- 'Aileleri ikna etmek oldukça güç'

Van Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise ekiplerin kız çocuklarının okula kazandırılması amacıyla bölgede yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Çalışma kapsamında birebir aile fertleriyle görüşmeler yapıldığını belirten Kırekin, şunları kaydetti:

'Aileleri ikna etmek için odak görüşme çalışmaları yapıldı. 2 binin üzerinde öğrencimizin devamı noktasında yoğun çaba sarf edildi. Van'da yaklaşık 600 öğrencimizin de okula erişimi sağlandı. Çok önemli bir rakam. Çünkü bu tür dezavantajlı çocukların ailelerini ikna etmek oldukça güç. Bence bu bir sanatsal hünere benziyor. 'Hiç bir kız okul dışında kalmasın' sloganıyla hareket edildi.'

- 'Çocukların gözleri parıldıyor'

Kız çocuklarının okula kazandırılması projesinde izleme ekibinde yer alan rehber öğretmen Ceylan Toka da okula kazandırdıkları her bir kız öğrenci için mutlu olduklarını, kazandıramadıkları için ise üzüldüklerini dile getirdi.

Toka, geçen yıl okula kazandırdıkları kız çocuğunun, kız kardeşiyle birlikte yeni doğan ikiz kardeşlerine bakması için okula gönderilmediğini anlattı.

Bu kız çocuklarının hem kendi kardeşlerine hem de birlikte yaşadıkları amcasının çocuklarına annelik yapmakla yükümlü olduğunu anlatan Ceylan Toka, 'Ama biz yetkililerle bir kaç defa gittikten sonra kızlarımızdan birini kurtardık. Bu yıl 8'inci sınıfı okuyor. Onun bu yılki TEOG sınavının iyi geçmesi ve liseye devam etmesini bekliyoruz. Biz okula gönderilmeyen çocukların ailelerini ikna etmeye gittiğimizde çocukların gözleri parıldıyor. Biz de okula kazandırdığımızda tarif edilemez mutluluklar yaşıyoruz. Ama ikna edemediğimiz zaman da içimizde bir burukluk oluyor. Ağlayacak hale geliyoruz.' dedi.

Toka, bazı çocukların babalarından korktukları için okula gitmek istemediklerini söylediklerini de aktardı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile