Bin Bir Zahmetle Toplaniyor, Vatandaslar Yogun Talep Gösteriyor

Bin Bir Zahmetle Toplaniyor, Vatandaslar Yogun Talep Gösteriyor

Tunceli’nin yüksek rakimli daglarinda kendiliginden yetisen, bölgede ‘gulik’ otu diye isimlendirilen çiris otu tezgahlardaki yerini aldi. Bu organik sifali bitki, hem lezzeti hem de sifali olmasi sebebiyle vatandaslardan yogun talep görüyor.

Vatandaslarin küçük çapa ve biçak yardimiyla kökünden çikartilan çiris otu, özenle toplanip çamur ve diger otlardan arindirildiktan sonra pazara ulastiriliyor. Yörede ‘gulik’ olarak da bilinen çiris otu bölgede çorba, gözleme ve konservelerde kullaniliyor. Ispanagin tüketildigi sekilde sofralarda yerini aliyor.

Gulik otunun birçok hastaliga sifa oldugunu belirten seyyar organik ürün saticisi Dursun Özgül, "Yillardir bu isleri yapiyorum. Dogal ürünler satiyorum. Vatandaslarin saglikli ürün tüketmesi için, sagliklarina yarayisli olmasi için hep dogal ürün satarim. Dogal fide satarim. Sattigimiz bu sifali otun bir ismi gulik diger ismi ise çiristir. Bu çok saglikli bir ürün. Romatizma, seker ve tansiyona iyi geldigini biliyoruz. Hepsi dogal, hepsi güzel, hepsi organik ürünler. Yiyin güzel yasam sürün. Yiyin güzellesin’’ dedi.

Sifali, lezzetli ve organik olusundan dolayi siklikla tükettiklerini aktaran Ibrahim Köse, "Ulusalda çiris otu olarak bilinen, yöremizde de gulik olarak adlandirdigimiz bu ot, birçok derde deva, birçok hastaliga çare oldugu bilinmektedir. Yöremizde de birçok çesit olarak yemegi yapilmaktadir. Herkese tüketmeleri konusunda tavsiye ediyoruz. Yüksek rakimli daglarda zor sartlarda toplanan gulik otu, bahar mevsiminde ortaya çikmaktadir. Birçok zorlukla toplanan bu bitkinin farkli hastaliklara derman oldugu bilinmektedir" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile