Bina ve Kalkınma Partisi, Siyasi Partiler Arasında Yaşanan Gerginliğe Son Vermek İçin Girişim Başlattı

Mısır'da, Bina ve Kalkınma Partisi, son anayasal düzenlemeler sonucu ülkedeki siyasi partiler arasında oluşan kırılmayı gidermek için girişim başlattı.

Partinin siyasi büro şefi Safvet Abdülgani, düzenlediği basın toplantısında, girişimin ayrıntılarını şöyle açıkladı:

''Bütün siyasi güçlerin şiddet ve kamu malına zarar vermekten kaçınması, Anayasa Hazırlık Komisyonu üyelerinin anayasa taslağını tamamlaması ve en kısa zamanda da anlaşmazlık olan konularda uzlaşı sağlanması, üyeler arasında bazı maddeler hususunda anlaşmazlık çıkması durumunda bu maddelerin halk oylamasına sunulması, taslağın en geç 30 Kasım'a kadar hazırlanmış olması ve Cumhurbaşkanı'nın Millet Meclisi üyeleri seçilinceye kadar yasama görevini geçici olarak Şura Meclisi'ne verecek anayasal düzenleme getirmesi çağrısında bulunuyoruz.''

Partiden yapılan açıklamada ise söz konusu girişimle kanlı şiddet olaylarının önünün kesilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Bina ve Kalkınma Partisi Siyasi Büro Üyesi Tarık ez-Zümur de partinin Son anayasal düzenlemeleri desteklediğini belirterek, yeni alınan kararlar için ''Gerekli, yasal ve geçici'' değerlendirmesinde bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi, ''Yeni diktatör'' olarak nitelendiren muhalif göstericiler, Müslüman Kardeşler'in yönetimden çekilmesini ve Son kararların iptalini istemişti.

İslami eğilimli partilerin başını çektiği gruplar ise Kahire'de Cumhurbaşkanlığı sarayının önünde toplanarak Mursi'ye destek mesajları vermişti.

Mursi, Son anayasal düzenlemeyle, Başsavcı Abdülmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılmasına ilişkin kararlar almıştı.

Muhabir: Ali Abdulal-Gülşen Topçu/ Bülent Şahin Erdeğer

Yayıncı: Murat Taydaş
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile