'Binalar Konusuyor Projesi' Deprem Riski Açisindan Hayati Önem Tasiyor

'Binalar Konusuyor Projesi' Deprem Riski Açisindan Hayati Önem Tasiyor

Muhtemel Marmara depreminden en fazla etkilenmesi öngörülen Büyükçekmece’de 24 mahallede toplam 38 bin bina akilli teknolojik levhalar ile donatildi.

Büyükçekmece Belediyesi’nce hayata geçirilen, “Binalar Konusuyor Projesi” çerçevesinde Büyükçekmece ilçesi sinirlari içinde bulunan tüm binalara montajlanan karekodlu tabelalar sayesinde binanin iskan ve imar durumu gibi teknik verilerin yani sira deprem risk durumu ile muhtemel afetlerde toplanma alanlari da ögrenilebiliyor.

“Türkiye’de bir ilk ve öncü bir proje”

Büyükçekmece Belediyesi Bilgi Islem Müdürlügü tarafindan yaklasik bir yillik bir çalisma sonrasinda hayata geçirilen proje vatandaslara her açidan büyük kolaylik sagliyor. Akilli teknolojik tabletler ve telefon kameralari vasitasiyla okutulan karekodlardan binanin risk durumu, toplanma alanlari, iskân, imar durumu gibi teknik bilgilere, bina resimleri gibi birçok veriye aninda ulasilabiliyor. Türkiye’de bir ilk ve öncü bir proje olan “Binalar Konusuyor Projesi” planli kentlesme adina da önemli bir misyon üstleniyor. Özellikle beklenen Marmara Depremi’nden en fazla etkilenmesi öngörülen Büyükçekmece ilçesi açisindan proje hayati bir önem tasiyor. Ilçe genelindeki binalarin deprem risk durumlari, binalar üzerindeki karekodlu levhalar ile vatandasa bildirilerek gerekli önlemlerin alinmasi saglaniyor. Ayrica satin alma ve kiralama süreçlerinde o binanin iskan, metrekare, ada/parsel, imar durumu vb. teknik bilgilerine erisilerek karar verme asamalarinda vatandasa önemli bir kolaylik sagliyor. Sürdürülebilir bir proje olmasi açisindan da, Kent Bilgi Otomasyonu üzerinden gelen veriler ile sürekli veri akisi güncellenerek, vatandasa anlik bilgi akisi saglanmakta Kent Bilgi Otomasyonu’ndan anlik veri akisi saglayan “Binalar Konusuyor Projesi”, Türkiye genelinde ilk ve tek proje olarak öne çikiyor.

Ilçe halki projeyi yararli ve önemli buluyor

Büyükçekmece’de ilçe halki projeyi yararli ve önemli bir proje olarak nitelendirirken uygulama hakkinda da sunlari söyledi: “Oturmus oldugum binanin geçmisini ögrenirken bununla beraber iskan bilgileri, depreme dayanikli olup olmadigi ve evimin degerini ögrenmis oldum. Ne kadar kiraya verebilirim, ne kadar dayanikli? Gerçekten bir tadilata ihtiyaci var mi gibi bilgileri de görmüs oldum. Hem belediyenin çalisanlari arkadaslarimiza hem de Dr. Hasan Akgün beye çok tesekkür ederim. Ben bu binada 8 senedir oturuyorum. Binanin 17 yasinda oldugunu ögrendim. Uygulamayi kullanarak binanin depreme dayanikli oldugunu da ögrendim. Uygulamayi yararli buluyorum. Uygulama sayesinde iskan durumunu, imar durumunu, daire sayisini, otopark bilgisine ulasabiliyorum. Hatta satilik daire ariyordu. Bir daire görmüstüm o bina hakkinda bilgi edinebilmek için o binanin disindaki karekodu okutarak bina hakkinda bilgi sahibi oldum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile