Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, şu ana kadar Libya'dan toplam 17 bin 157 Tük vatandaşı getirildiğini açıkladı. Davutoğlu, "Trablus ve Bingazi havaalanında tahliye bekleyen Türk kalmadı" dedi.
Trablus ve Bingazi havaalanında tahliye edilecek Türk vatandaşı kalmadığını belirterek, 577'si yabancı olmak üzere 17.734 kişinin Libya'dan tahliye edildiğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılmak üzere Cenevre'ye gidişi öncesinde Esenboğa havaalanında basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, saat 02.00 itibariyle Türkiye'ye tahliye edilenlerin sayısının 17.734 olduğunu ve bunun 577'sinin yabancı, diğerlerinin Türk olduğunu kaydetti.
Tahliye sırasında çok başarılı koordinasyon sağlandığını söyleyen Davutoğlu, Trablus havaalanında ve Bingazi limanında tahliye için bekleyen vatandaş bulunmadığını bildirdi.
Bakan Davutoğlu, bundan sonra ikinci aşamaya geçmenin hazırlıkları içinde olduklarını, bunun da Libya halkına gıda yardımının sağlanması olduğunu belirterek, bu konudaki temasların sürdüğünü, Türkiye'nin hazırlıklarının tamam olduğunu ve talep edilmesi halinde yardımı hemen harekete geçirecek şekilde hazır tuttuklarını söyledi.
Davutoğlu, büyük bir gıda ihtiyacına gerek kalmamasını temenni ederek, ancak ihtiyaç duyulması halinde Libya halkının Türkiye'nin bütün imkanlarını kendileri için seferber ettiğinden emin olabileceğini bildirdi.
KADDAFİ KÖŞEYE SIKIŞTI
Birleşmiş Milletler, halka şiddet uygulayan Libya lideri Muammer Kaddafi'ye seyahat yasağı getirdi ve rejimini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Kaddafi ve çocuklarının malvarlığı da donduruldu.
BM Güvenlik Konseyi, halkına şiddet uygulayan Libya lideri Muammer Kaddafi'yi köşeye sıkıştıracak yaptırım kararını oybirliğiyle onayladı. Kararda, Libya rejimine silah ambargosu getiriliyor, Kaddafi ailesinden 6 kişinin malvarlığı donduruluyor ve 16 kişiye uluslararası seyahat yasağı getiriliyor. Dahası, halka şiddet uygulayan Kaddafi rejimi 'insanlığa karşı suç'ların soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) havale ediliyor.
Malvarlığı dondurulan 6 kişi ise Kaddafi, kızı Ayşe, oğulları Hannibal, Hamis, Mutaasım ve Seyfülislam'dan oluşuyor. 16 kişilik seyahat yasağı listesinde Kaddafi ve ailesinin yanı sıra üst düzey istihbarat ve savunma yetkilileri var. Diplomatlar bu listenin ilk başta 22 kişiyi içerdiğini, ancak rejimin üst düzey yetkililerinin Kaddafi'ye sırt çevirmesi için sayının 16'ya indirildiğini söyledi.
İNGİLTERE HESAPLARI DONDURDU
15 üyeli Konsey'in kararı oybirliğiyle alması yaptırımların etkinliğini artırırken, Rusya ile Çin'in beklentilerin aksine karara karşı çıkmaması ve UCM'ye üye olmayan ABD'nin onay vermesi dikkat çekti. Washington, Darfur krizinin 2005'te mahkemeye gönderildiği oylamaya katılmamıştı. BM Güvenlik Konseyi, Sudan'ın ardından tarihinde ikinci kez bir ülkeyi UCM'ye sevk ediyor.
Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi de teşekkür konuşmasında, yaptırımların Kaddafi'ye direnen halka 'manevi destek verdiğini' söyledi.
Diğer yandan dün gece saatlerinde İngiltere, Kaddafi'nin hesaplarını dondurduğunu açıkladı.
İTALYA: KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ KAÇINILMAZ
Kaddafi rejimi, ABD ve BM'nin yaptırımlarının ardından yakın dostu İtalya'dan da tek taraflı bir darbe yedi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Kaddafi'nin devrilmesinin 'kaçınılmaz' olduğunu söyledi. Frattini, "Libya'daki durum geri dönülmez bir noktaya geldi" diye konuştu.
İtalya, Libya'yla karşılıklı askeri adım atılmamasını öngören 2008 tarihli Dostluk Anlaşması'nı da askıya aldı. Bu adım, Roma'nın Kuzey Afrika'ya gönderilecek muhtemel bir barış gücüne katılmasını kolaylaştırmak istemesi olarak yorumlandı.
Bingazi ve Trablus'ta Türk kalmadı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan sevindirici bir haber geldi. Davutoğlu, Libya'da kargaşanın en çok yaşandığı Bingazi ve Trablus'ta tahliye bekleyen Türk vatandaşının kalmadığını duyurdu.