RIDVAN KORKULUTAS - Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan Bingöl'ün Solhan ilçesinde kar, yagmur ve dere sularinin toplanmasi için yaptirilan Simsirpinar Göleti, civar köylerde tarim ve hayvanciligin gelismesini sagladi.
DSI 9. Bölge Müdürlügünce 2018'de Solhan ilçesi Simsirpinar köyüne yapilan gölet bölgeye can suyu oldu.
Daha önce sadece dereden saglanan kaynakla 150 dönüm arazinin sulanabildigi Simsirpinar köyünde, göletin insa edilmesiyle 3 yil içerisinde 11 bin 940 dönümlük arazi tarima kazandirildi.
Tarimsal üretimin artmasiyla ticaretin de yapildigi köye, yillar önce göç etmis vatandaslar dönmeye basladi. Yesil bir manzaraya bürünen bölgede göletin yanina yeni evler yapiliyor.
Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Irfan Bozkurt, AA muhabirine, bu yatirimla bölgenin degerli ve kiymetli hale geldigini söyledi.
Sulama havzasinda yonca, misir, arpa, bugday ekimi yapildigini dile getiren Bozkurt, bunun yaninda domates, biber ve salatalik gibi sulu tarim ürünleri yetistiriciliginin de gerçeklestirildigini belirtti.
- "Bölgeye can suyu oldu diyebiliriz"
Bu yil kurakliga ragmen yörede tarlalarda üretim sikinti yasanmadigini vurgulayan Bozkurt, "Bundan dolayi devletimize devlet büyüklerimize çok tesekkür ediyoruz." diye konustu.
Bozkurt sunlari kaydetti:
"Daha önce 1 dönümden 500 kilogram yonca samani alirken sulu tarimda 1 tona yakin saman alinabilmektedir. Kurak geçen yillarda hiç ürün olmazken sulama göleti yapildiktan sonra çiftçilerimiz bu magduriyeti yasamamaktadir. Bu gölet bölgeye can suyu oldu diyebiliriz. Göletin yapilmasiyla hem bitkisel üretim artisi hem de hayvan sayisinda artis oldu. Gölet havzasinda bulunan Simsirpinar ile Dilektepe köylerinde daha önce yaklasik 2 bin 500 olan hayvan sayisi su an 5 bine yükseldi. Üreticilerin maliyeti de azaldi."
- "Daha önce burasi çöldü"
Simsirpinar Köyü Muhtari Nazim Ok da 20 yildir muhtarlik görevini yürüttügünü, daha önce kurakliktan dolayi köylülerin sikinti yasadigini, bu nedenle köyden göç ettiklerini anlatti.
Göletten yaklasik 1500 vatandasin faydalandigini aktaran Ok, "Su an köye geri dönüsler basladi. Göletin kenarina ev yapanlar var. Herkes arazisine sahip çikiyor artik. Daha önce burasi çöldü, su geldi her yer yemyesil oldu." dedi.
- "Köyü terk edenler geri döndü"
Simsirpinar Göleti Kooperatif Baskani Ömer Tembel de bu yatirimla tarimsal üretimin çesitlendigini belirterek, "Bütün tarlalarimiza rahatlikla su gidebiliyor. Yakinda lavanta da üretiriz. Yillar önce köyü terk edenler geri döndü. Kim sebep olmussa Allah razi olsun." diye konustu.
Vatandaslardan Giyasettin Söylemez de gölet sayesinde yaklasik 20 dönümlük tarim arazisinin tamamini sulayabildigini anlatarak, "Allah'a çok sükür su geldi, simdi buralar cennet." ifadesini kullandi.
Bingöl'de DSI'nin Yaptigi Gölet Tarim Ve Hayvanciligi Gelistirip Köye Dönüsü Hizlandirdi
Solhan ilçesinde 3 yil önce yapilan Simsirpinar Göleti, sadece 150 dönüm tarim arazisinin sulanabildigi bölgede 11 bin 940 dönümlük araziyi suyla bulusturdu Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Irfan Bozkurt: 'Göletle bitkisel üretimde ve hayvan sayisinda artis oldu. Gölet havzasinda bulunan Simsirpinar ile Dilektepe köylerinde daha önce yaklasik 2 bin 500 olan hayvan sayisi su an 5 bine yükseldi' Simsirpinar Köyü Muhtari Nazim Ok: 'Su an köye geri dönüsler basladi. Göletin kenarina ev yapanlar var. Herkes arazisine sahip çikiyor artik. Daha önce burasi çöldü, su geldi her yer yemyesil oldu' Vatandaslardan Giyasettin Söylemez: 'Allah'a çok sükür su geldi, simdi buralar cennet'